MojWindows

Počas týždňa sa do obehu dostali informácie o novej odľahčenej verzii operačného systému Windows 10 s označením Cloud. Tá má pre Microsoft predstavovať nástroj, ktorým bude bojovať proti narastajúcej konkurencii zo strany Chromebookov, teda zariadení s operačným systémom Chrome OS.

Náš tip
Nová odľahčená verzia Windows 10 Cloud má konkurovať Chrome OS

Windows 10 Cloud má umožňovať inštaláciu a používanie výhradne aplikácií z Windows Store, čím sa nápadne podobá na verziu Windows RT, s ktorou Microsoft experimentoval pred rokmi. S výnimkou toho údajne pôjde o prakticky rovnaký systém, akým je klasická verzia Windows 10.

Keďže verzia Cloud doteraz nebola oficiálne predstavená, ďalšie podrobnosti chýbajú. To by sa ale čoskoro mohlo zmeniť. Do obehu sa totiž dostalo jedno z údajne prvých zostavení tejto novej edície operačného systému Windows 10.

windows-cloud-leak-1

Portál WindowsBlogItalia dokonca zverejnil prvé snímky z jeho používania, a tie ukazujú presne to, čo sme mohli očakávať – rozhranie totožné Windows 10 a chybovú hlášku, že aplikáciu VLC stiahnutú z internetu nie je možné používať. Chybová hláška používateľa ďalej informuje, že daná verzia Windows bola vytvorená za účelom zvýšenej bezpečnosti tak, že umožňuje spúšťať výhradne aplikácie z Windows Store. windows_cloud_3

Odvážlivci, ktorí si uniknutú verziu systému nainštalovali, hlásia, že používať sa skutočne dajú len vybrané aplikácie z Windows Store. Dokonca chýba aj podpora pre aplikácie, ktoré boli pomocou vývojárskych nástrojov konvertované z platformy Win32 do UWP. Táto informácia ale momentálne nemá príliš veľkú váhu, keďže Windows 10 Cloud sa môže do oficiálneho uvedenia ešte dramaticky zmeniť.

Vodoznak systému síce hovorí, že ide o Windows 10 v edícii Pro, no v registroch systému a pri inštalácii sa jasne objavuje označenie Cloud. Napriek tomu je potrebné tieto informácie brať s určitým nadhľadom.

1486150841_windows_cloud_reg-1024x722

To, kedy by Microsoft mohol novinku oficiálne predstaviť zatiaľ nie je známe. Ako najlepšia príležitosť sa momentálne javí konferencia Build 2017, ktorá prebehne v termíne od 10. do 12. marca.

Zdroj: NeowinWindowsBlogItalia

04.02.2017

+