MojWindows

O tom, že Microsoft pripravuje novú edíciu svojho operačného systému Windows 10 pod názvom Cloud sme písali už viackrát. Pripravovaný systém vyzerá, a pracuje sa s ním prakticky rovnako ako s bežnou edíciou Windows 10. Veľkým rozdielom je ale to, že umožňuje inštalovať a spúšťať len aplikácie z Windows Store. Nápadne tým pripomína Windows RT, čo bola edícia systému Windows 8 určená pre používanie na ARM architektúre. Tá bola tiež obmedzená na používanie výhradne aplikácií z Windows Store, no reálne sa medzi používateľmi neuchytila.

Náš tip
Windows 10 Cloud sa ukazuje na prvých snímkach a vyzerá presne podľa očakávaní

Windows 10 Cloud predstavuje druhý pokus v tejto oblasti. Čím presne ho chce Microsoft zatraktívniť, aby tentoraz uspel, zatiaľ nie je príliš jasné. Jednou z vecí, ktorou si chce pomôcť, je ponuka plateného prechodu na plnohodnotnú verziu Windows 10 Pro, vďaka čomu sa používateľ zbaví rôznych obmedzení. Podľa používateľov uniknutej verzie Windows 10 Cloud v systéme napríklad chýba aj integrácia so službou OneDrive, či dokonca pokročilé nástroje pre správu ako PowerShell.

Náš tip
Nová odľahčená verzia Windows 10 Cloud má konkurovať Chrome OS

Pôvodne sa myslelo, že edícia Cloud bude výrobcom a používateľom ponúkaná za veľmi nízky, ba priam až symbolický poplatok. No keďže sa objavili informácie o dostupnej ponuke na inováciu, predpokladá sa, že Windows 10 Cloud bude distribuovaný úplne zadarmo. Používatelia, ktorým nebudú obmedzenia vadiť, získajú bezplatný operačný systém, ostatní si zaplatia za prechod na plnú verziu Windows 10 Pro. Koľko bude stáť samotná inovácia, a či bude dostupný aj prechod na lacnejšiu edíciu Home zatiaľ nie je jasné. Taktiež sa nevie, či prechod bude prebiehať len prostým odomknutím a doinštalovaním funkcií, alebo bude potrebné inštalovať celý nový systém.

Zdroj: Petri

06.02.2017

+