MojWindows

Zachytávanie obsahu obrazovky je úplne bežným úkonom, ktorý nás v operačných systémoch sprevádza od nepamäti. Pristupujeme k tomu napríklad ak sa chceme podeliť o zaujímavý obsah, aplikáciu alebo na nás vybehne chybová hláška, s ktorou si nevieme rady a potrebujeme ju poslať niekam na technickú podporu. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako snímku obrazovky zachytiť. Väčšina ľudí pritom pozná len tú najzákladnejšiu, ktorá je značne pracná, a v prípade, že si chcú tento úkon uľahčiť, častokrát siahajú po rôznych aplikáciách tretích strán. Robia to však úplne zbytočne.

Vytváranie snímky obrazovky po starom

Najzákladnejšia metóda, ktorú používa asi väčšina používateľov je stlačiť kláves Print Screen, čím sa snímka obrazovky uloží do takzvanej schránky, následne otvoriť Skicár a pomocou kombinácie Ctrl + V ju vložiť. V prípade, že nechceme zachytiť celú obrazovku, ale len otvorenú aplikáciu, snímku následne orežeme a uložíme. Tento spôsob ukladania snímok obrazovky je s operačným systémom Windows spätý snáď od samého začiatku, aj keď môže byť trochu pracný. Operačné systémy Windows 8.1 a Windows 10 ale ponúkajú ešte niekoľko ďalších možnosti, ktoré sú podstatne lepšie a efektívnejšie. Napriek tomu, že ide o značne triviálnu vec, nie každý je s nimi oboznámený.

Snímka obrazovky na dva stlačenia – klávesová skratka Windows + Prt Scr

Táto metóda podstatne uľahčuje prácu, nakoľko znižuje počet potrebných krokov pre uloženie snímky obrazovky. Hodí sa primárne vtedy, keď chceme zachytiť obsah celej obrazovky. Pokiaľ kláves Prt Scr stlačíme súčasne s klávesom Windows, snímka obrazovky sa zachytí a automaticky uloží na pevný disk do zložky Obrázky. Funguje to úplne jednoducho a efektne. Nemusíme sa tak báť, že si snímky uložené v schránke niečím náhodou prepíšeme a rovnako tak nemusíme otvárať Maľovanie, či inú aplikáciu.

Snímka aktívnej aplikácie bez orezávania – klávesová skratka Alt + Prt Scr

Kombinácia kláves Alt + Prt Scr je zase skvelá v tom, že snímku vytvorí len z okna aktívnej aplikácie. Opäť ju síce uloží do schránky, a tak ju musíme ručne vložiť do nejakého programu (Maľovanie), no odpadá nám práca s akýmkoľvek orezávaním. Krásne máme zachytený len obsah otvorenej aplikácie, vrátane jej okrajov a nepotrebujeme na to žiadne aplikácie tretích strán.

20.02.2017

+