MojWindows

Hoci sa Microsoft HoloLens a rozšírená realita stále nachádzajú len v plienkach, čoraz častejšie sa dostávajú do oblasti záujmu rôznych vývojárov. Či už ide o využitie pre armádne zložky, stavebný priemysel, vzdelávanie alebo prostú zábavu, jednu vec musíme uznať – rozšírená realita je rozhodne veľkou vecou, ktorá pri správnom využití môže zlepšiť naše životy.

Najnovším počinom, ktorý upútal pozornosť nejedného hráča, je základný princíp obľúbenej hry Portal prenesený do reálneho sveta práve pomocou headsetu HoloLens. Video zachytávajúce ako to vyzerá, zverejnil vývojár Kenny W.

Hráč pomocou zbrane vytvára na povrchu oranžové a modré medzidimenzionálne portály, cez ktoré potom dokáže teleportovať veľkú kocku. Vo videu môžeme vidieť dokonca aj to, ako si HoloLens bez problémov dokáže poradiť s identifikáciou okolitého prostredia. Virtuálna kocka tak pri zhodení zo schodov padá ako keby bola skutočná. Simulácia dokonca funguje aj pri premietaní na vzdialený povrch na konci dlhej chodby.

Headset Microsoft HoloLens je v aktuálnej verzii určený primárne pre vývojárov. Zakúpiť si ho ale môže každý, kto má záujem a je ochotný zaplatiť približne 3000€.

08.02.2017

+