MojWindows

Mníchov, ktorý ako prvý z väčších miest ešte v roku 2003 odsúhlasil prechod verejnej správy na Linux a ďalšie open source riešenia, sa takmer po 15-tich rokoch rozhodol opäť vrátiť k operačnému systému Windows. Návrh na zmenu mestskej IT infraštruktúry zloženej z približne 14 000 počítačov bol predložený ešte minulý týždeň, no návrat k Windowsu sa zvažoval už od roku 2014. Len pred pár dňami ho ale konečne odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo pod vedením koalície strán CSU a SPD.

Pôvodne mali výrazne ušetriť, nakoniec museli platiť programátorov

Ešte v roku 2014 pritom predstavitelia mesta priznali, že prechod na Linux sa síce zdal lacnejší, no predstavy sa nenaplnili a celková produktivita utrpela ranu. Problémy sa objavili napríklad aj v momente, kedy používatelia Linuxu chceli spolupracovať s ľuďmi mimo mesta. Mesto tak muselo najať programátorov, ktorí vytvárali a spravovali potrebné funkcie pre zaručenie kompatibility medzi rôznymi potrebnými aplikáciami. Pôvodne odhadovaná úspora sa tak razom mala znížiť a objavili sa nechcené výdavky.

Na rozhodnutí opätovnej zmeny infraštruktúry sa malo podpísať aj to, že mesto riešilo množstvo technických problémov, problémy s kompatibilitou, ako aj zníženú efektivitu práce zamestnancov, ktorí sa open source riešeniam nedokázali alebo nechceli prispôsobovať. Okrem toho sa ozývali aj jednotlivé oddelenia verejnej správy, ktoré argumentovali tým, že potrebujú používať riešenia od spoločností SAP a Oracle, čo je opäť problémom po stránke kompatibility.

Politický stret zamiešal karty

Celkovo má situácia výrazný politický podtón, kedže nové vedenie dôrazne presadzuje Windows, zatiaľčo to staré sa vehementne pridŕža svojich tvrdení, že prechod na Linux predsa len priniesol úspory. No keďže nové vedenie malo v mestskej rade väčšinu, návrat k Windowsu bol odsúhlasený. Nakoľko neboli predložené uspokojivé argumenty, rozhodnutie sa stalo terčom kritiky. Ozývajú sa totiž názory, že problémy nesúvisia priamo s používaným softvérom, ale s nesprávnym manažmentom a organizáciou. Zapojená bola aj konzultačná spoločnosť Accenture, ktorá ako riešenie stávajúcej situácie odporúčala zamestnancom dať na výber používať Windows, a až pri veľkom záujme zvážiť kompletný prechod. Vedenie mesta sa ale rozhodlo prakticky okamžite zaoberať návratom na Windows.

Mníchov svoje počítače postupne prevedie pod novú infraštruktúru využívajúcu operačný systém Windows 10, a to najneskôr do roku 2020. Vo výnimočných prípadoch môže byť migrácia posunutá na rok 2021. Po tomto termíne by mal Linux úplne zmiznúť z počítačov verejnej správy v Mníchove. V dlhodobom horizonte má byť možným riešením používanie aplikácií, ktoré sú nezávislé od konkrétneho operačného systému. Do úvahy tak pripadajú webové aplikácie a virtualizácia.

Zdroj: Arstechnica, Neowin. Zdnet

17.02.2017

+