MojWindows

Smartfóny Lumia 950 a Lumia 950 XL uvedené koncom roka 2015 predstavovali úplný top mobilného segmentu spoločnosti Microsoft. Zaujať sa snažili nie len úplne novým operačným systémom a kvalitných fotoaparátom, ale aj pokročilými funkciami ako Windows Hello, či Continuum. Najnovšie správy navyše hovoria, že vrcholová dvojica mala ponúknuť ešte čosi navyše – pokročilé gestá pre ovládanie. Ako uvádza portál MSPoweruser, rodina Lumia 950 mala podľa pôvodných plánov obsahovať užitočné gestá pre uľahčenie používania hlavne pri telefonovaní a práci s obrazovkou.

Celkovo malo ísť asi o dvadsiatku rôznych úkonov, ktoré stavali na spôsobe, ako sa so zariadením narábalo. Nachádza sa medzi nimi napríklad gesto, ktoré udržuje obrazovku smartfónu rozsvietenú, pokiaľ ho používateľ drží v ruke. Užitočné to mohlo byť pri čítaní dlhšieho textu alebo prezeraní obrázkov, kedy obrazovka automaticky nestmavla po pár sekundách a používateľ pre to zároveň nemusel nič spraviť. Medzi ďalšie zaujímavé gestá patrí automatické prijímanie hovorov po priložení smartfónu k uchu, prispôsobovanie klávesnice podľa držania, ukončenie hovoru po odložení smartfónu do vrecka alebo stíšenie zvonenia pri položení smartfónu displejom dole.

Lumia 950 950XL gesta

Ešte pred oficiálnym predstavením smartfónov Lumia 950 a 950XL mali gestá dokonca prechádzať testovaním, no nakoniec boli v júni 2015 z neznámych dôvodov zrušené. Do produkčných kúskov sa tak až na skutočne pár výnimiek bohužiaľ nedostali. Súčasťou systému na spomínaných smartfónoch pritom zo začiatku nebolo ani prebudenie obrazovky dvojitým poklepaním, ktoré Microsoft pridal až neskôr vo firmvérovej aktualizácii.

Zdroj: MSPU

 

26.02.2017

+