MojWindows

Na populárnej crowdfundingovej stránke Indiegogo sa objavil zaujímavý projekt vreckového počítača GPD Pocket. Miniatúrny počítač postavený na operačnom systéme Windows 10 si prakticky okamžite našiel množstvo záujemcov a kampaň prekonala požadovanú hranicu 200 000 dolárov už v priebehu niekoľkých hodín od spustenia. Zariadenie je vybavené 7-palcovou dotykovou IPS obrazovkou s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov chránenou odolným sklom Gorilla Glass 3. Na prvý pohľad vyzerá skôr ako hračka a nie plnohodnotný počítač, ktorým skutočne je.

GPD Pocket

Po stránke výkonu sa síce nedočkáme žiadnych zázrakov, no na bežnú prácu sú viac než dostatočné. Nájdeme tu štvorjadrový procesor Intel Atom x7-Z8750, ktorému sekunduje 8 GB operačnej pamäte. Pre operačný systém, aplikácie a ďalšie dáta je pripravené hneď 128 GB veľké úložisko eMMC. Celé to má napájať batéria a s kapacitou 7000 mAh s výdržou na úrovni 12 hodín.

GPD Pocket 2

Notebooky sú každým rokom menšie a menšie, no pri porovnaní s GPD Pocket sú stále opachami. Rozmery tohto minipočítača sú 18 x 10,6 x 1,85 cm takže skôr ako do typického vrecka sa vojde do kabelky, či tašky, no stále ide o drobca s váhou 480 gramov.

Po stránke konektivity ponúkne port USB Type-C, USB 3.0, HDMI a 3,5 mm audio jack. Samozrejmosťou je Wi-Fi a Bluetooth 4.1. Spoločnosť GPD stavia aj na pomerne veľkej klávesnici, ktorá ma zaručiť maximálny možný komfort pri zariadení takejto veľkosti. Namiesto tradičného touchpadu výrobca použil polohovacie zariadenie podobné trackpadom z produktov značky Lenovo.

GPD Pocket 4

Okrem verzie s operačným systém Windows 10 sa v ponuke má objaviť aj model so systémom Ubuntu. Ak sa zariadenie dostane do bežného predaja, jeho cena by mala byť približne 600€. Prostredníctvom prebiehajúcej kampane sa dá aktuálne získať približne o 200 € lacnejšie, poštovné do celého sveta je uvádzané ako bezplatné.

17.02.2017

+