MojWindows

Britské organizácie Motion Picture Association a British Phonographic Industry, ktoré reprezentujú obchodné a finančné záujmy filmového a hudobného priemyslu, oznámili nadviazanie novej dohody so spoločnosťami Microsoft a Google.

Týka sa toho, že odkazy na pirátsky obsah budú obidve spoločnosti vo svojich vyhľadávačoch dôraznejšie penalizovať, čím sa efektívne pri hľadaní posunú na nižšie pozície. V podstate by to malo fungovať tak, že pokiaľ používateľ vyhľadá filmy, hudbu alebo ďalší podobný obsah chránený autorskými právami, na prvých pozíciách mu vyhľadávače Google a Bing zobrazia odkazy na legálnych a teda platených poskytovateľov žiadaného obsahu.

Zoznam pokročilých praktík, ako efektívnejšie bojovať proti pirátskemu obsahu, ktorý nesie označenie „the Code“ začnú Microsoft a Google v Británii používať prakticky okamžite. Ide tak o ďalší výrazný krok v boji proti pirátskemu obsahu, ktorý bude fungovať v súčinnosti s už zavedenými a využívanými mechanizmami. Boj proti nelegálnemu zdieľaniu obsahu v Británii prebieha už dlhodobo a efektne, keď vydavatelia na súdoch dosahujú značné úspechy.

Poskytovatelia internetového pripojenia musia častokrát na základe súdneho rozhodnutia svojim klientom blokovať prístup na vybrané weby s pirátskym obsahom. Dobrovoľné zapojenie spoločností Google a Microsoftu hodnotia vydavatelia, ako aj tamojšia vláda kladne. Momentálne ale nie je jasné, či nové pravidlá vyhľadávače plánujú rozšíriť pre používateľov na celosvetovej úrovni alebo pôjde len o lokálnu platnosť pre Britániu.

Keďže Google už v minulosti zaviedol viacero opatrení, ktoré stránky s pirátskym obsahom vo vyhľadávaní posúvali na nižšie pozície, nie je celkom jasné ani to, ako veľmi bude tento obsah penalizovaný po aplikácií nových pravidiel. Zatiaľ sa ukazujú dva možné riešenia – buď sa stránky s nelegálnym obsahom z výsledkov vyhľadávania úplne odstránia, alebo budú odsunuté ešte viac do úzadia a používateľ by sa k nim musel zdĺhavo preklikávať.

Zdroj: Neowin

21.02.2017

+