MojWindows

Spoločnosť Microsoft dnes v rámci Medzinárodného dňa bezpečného internetu vyzýva ľudí po celom svete k „digitálnej zdvorilosti“ a správaniu sa k druhým v online s rešpektom a dôstojnosťou.

Nedávno uskutočnený prieskum Microsoftu odhalil, že ľudí trápi následky ich online interakcií, ktoré zahŕňajú zvýšenú hladinu stresu, poruchy spánku, depresie či samovražedné myšlienky. Špeciálna výzva smeruje aj k rodičom, učiteľom a expertom pracujúcim s deťmi.

Najčastejšie hrozby

Pri príležitosti Dňa bezpečného internetu Microsoft zverejnil výsledky prieskumu medzi dospelými a tínedžermi v 14 krajinách sveta, v ktorom zisťoval, čo si myslia o bezpečnosti v online prostredí. Zameral sa na 17 rôznych hrozieb v rámci štyroch kategórií: správanie, reputácia, sexualita a narušenie súkromia.

Výsledky ukázali, že najčastejšie sa ľudia stretli v online s piatimi hrozbami: 1) Neželaný kontakt; 2) Nadávky; 3) Trolling; 4) Nevyžiadaný sexting; 5) Online obťažovanie. Dvaja z troch respondentov boli obeťou minimálne jedného z uvedených rizík, pričom toto percento narástlo na 78 %, keď započítali aj skúsenosť svojich priateľov alebo rodinných príslušníkov. Najčastejšie išlo o neželaný kontakt (43 %) a obťažovanie (41 %). Až 51 % ľudí sa stretlo s páchateľmi z internetu aj tvárou v tvár (58 % medzi mladými ľuďmi). 3 z 10 ohrození sa pritom stali za posledný mesiac, takže 30 % opýtaných malo nepríjemný zážitok stále čerstvo v pamäti.

Mladí vs. dospelí a muži vs. ženy

Prieskum priniesol aj porovnanie vnímania hrozieb medzi dospelými a mladými ľuďmi, z ktorého vyplynulo, že mladí sú viac vystavení trollingu a šikanovaniu, je u nich väčšia pravdepodobnosť, že sa stretli s útočníkom aj v reálnom svete. Zároveň je u nich väčšia pravdepodobnosť, že konfrontujú páchateľa alebo proti nemu podniknú opatrenia bez toho, aby sa obrátili na rodičov. Na druhej strane, s hrozbami sa stretávajú oveľa častejšie dospelí, vo väčšej miere než mladí ľudia, ktorí narážajú najmä na hrozby sexuálnej povahy.

Zaujímavosťou, ktorá vyplynula z prieskumu je aj porovnanie medzi mužmi a ženami. Muži reportovali vyššiu mieru vystavenia voči online rizikám, no ohľadom bezpečnosti v budúcnosti sú väčší optimisti. Prejavuje sa u nich aj vyššia tendencia mstiť sa osobám, ktoré ich ohrozili. Na druhej strane, ženy majú väčšie obavy z online rizík, väčší sklon k strate dôvery v ľudí online, aj offline, čo často vyústi do problémov so spánkom a celkovým zvýšením stresu.

Známe slovenské mamy ponúkajú svoj recept

Deň bezpečného internetu upozorňuje na reálne hrozby vyplývajúce z čoraz intenzívnejšej prítomnosti najmä detí a mladých ľudí v online prostredí. Na Slovensku preto Microsoft spoločne so známymi mamami vyzýva k väčšiemu dôrazu na bezpečnosť.

Lucia Šicková, spoluzakladateľka a manažérka pre vzdelávací program slovenskej firmy Pixel Federation pripomína možné nastavenie rôznych obmedzení pre prístup na internet, no ako najväčšiu zbraň proti nástrahám odporúča otvorenú komunikáciu rodičov s deťmi.

Broňa Tarnócy, architektka a organizátorka detského kreatívneho festivalu Kde bolo, sa pripája apeluje na rodičov, aby svoje deti chránili pred online nástrahami v čo najväčšom možnom rozsahu. Dôležité je neustále sa vzdelávať v oblasti tejto problematiky.

Základné pravidlá „digitálnej zdvorilosti“

V rámci globálnej výzvy Microsoft zároveň apeluje na ľudí, aby sa stali lídrami vo vytváraní lepšieho a bezpečnejšieho internetu, čo možno dosiahnuť dodržiavaním jednoduchých pravidiel:

  • Žiť podľa zlatého pravidla. Ku každej interakcii v online svete pristupovať s empatiou a dobrosrdečnosťou a správať sa k iným s úctou a rešpektom.
  • Rešpektovať rozdiely. Či už kultúrne alebo názorové. Nesúhlas s názormi iných možno vyjadriť aj bez urážok či osobných invektív.
  • Odpovedať s odstupom času. Dopriať si pauzu na premyslenie odpovede, ak s niečím nesúhlasíme. Vyhneme sa tým ublíženiu iným či poškodeniu vlastnej reputácie alebo ohrozeniu vlastnej bezpečnosti či bezpečnosti iných.
  • Zastať sa seba a iných. Poprosiť o pomoc blízkych, ak sa cítime ohrozený, ponúknuť podporu tým, ktorí sú cieľom online šikany, nahlasovať aktivity, ktoré ohrozujú bezpečnosti iných a uchovávať dôkazy o neprimeranom či nebezpečnom správaní.
07.02.2017

+