MojWindows

Po dlhšom čase si cestu na redakčný stôl opäť našiel externý SSD disk od spoločnosti ADATA. Tentoraz ide o model s označením ADATA SV620H, ktorý bol oficiálne predstavený koncom januára tohto roka. Novinka pritom jasne vychádza z modelu SV620, o čom hovorí jednak samotné označenie, no dvojica diskov je po stránke vzhľadu totožná. Použité bolo rovnaké skromné balenie, rovnaký kábel na prenos dát, ako aj rovnaké púzdro. Určiť rozdiel medzi dvojicou je tak na prvý pohľad prakticky nemožné. Situácii príliš nepomáha ani zvolené označenie, ktoré sa od staršieho modelu líši jediným písmenom navyše, čo pre potencionálneho zákazníka nemusí byť práve najjasnejšie.

ADATA SV620H (1 of 6)

Zmeny však prebehli práve tam, kde to najviac ocení používateľ – vo vnútri obalu. ADATA novým modelom prízvukuje svoj prechod k technológii 3D NAND Flash pamätí. V porovnaní s pôvodným modelom tak SV620H ponúka čiastočne vyššiu životnosť a efektivitu, ale hlavne podstatne vyššie prenosové rýchlosti. V niektorých prípadoch tu dokonca došlo k niekoľkonásobnému zlepšeniu, čo majiteľ pri reálnom používaní samozrejme pocíti. Mierne sa zvýšili aj dostupné kapacity. Externý SSD disk ADATA SV620H je dostupný v kapacitách 256 GB a 512 GB. Jeho priamy predchodca, SV620 sa predáva v modeloch s kapacitami 240 GB a 480 GB.

Náš tip
ADATA SV620 – externý SSD disk s výborným pomerom cena/výkon | Recenzia

ADATA SV620H (5 of 6)

Ďalšou zmenou je použité rozhranie pre prenos dát, ktoré je postavené už na najnovšom štandardne USB 3.1. Samozrejmosťou je ale spätná podpora s USB 3.0, ako aj USB 2.0. Okrem toho je SV620H v porovnaní v predošlým modelom ľahší o 12 gramov.

ADATA SV620H (4 of 6)

Samotný disk je tmavošedý obdĺžnik z plastu s rozmermi 11,5 x 7,8 x 1,15 cm a váhou 76 gramov. Keďže bol použitý totožný obal, nájdeme tu rovnaké zvýšené hrany pre lepšie držanie a zníženie rizika poškrabania. Rovnako tak je tu nápis ADATA SSD, modrá LED dióda pre signalizáciu práce s diskom, ako nožičky pre zvýšenie stability, umiestnené na spodnej strane. Disk sa používa metódou „Plug and Play“, kedy ho stačí pripojiť a systém si automaticky nainštaluje potrebné ovládače pre používanie. Žiaden dodatočný softvér nie je nutné používať. Z celkovej uvádzanej kapacity 256 GB je pre používateľa dostupných 238 GB.

Doplnkový softvér HHD to GO

ADATA uvádza, že pokiaľ by používateľ chcel rozšíriť možnosti práce s externým diskom, môže na to využiť voliteľnú aplikáciu HDD to GO. Ako spomíname vyššie, s diskom je plnohodnotne možné pracovať aj bez nej. HDD to GO však ponúka rozšírené možnosti ako synchronizáciu obľúbených položiek z prehliadačov Internet Explorer a Firefox, funkciu Surfovanie bez stopy, možnosť zálohovať a synchronizovať Microsoft Outlook alebo súbory z disku. Jednou z atraktívnejších funkcií je šifrovanie obsahu disku pre zvýšenie bezpečnosti. Aplikácia je na stiahnutie dostupná z oficiálnej stránky spoločnosti ADATA.

Výsledky benchmarkov

V technických špecifikáciách výrobca uvádza, že prenosové rýchlosti pri sekvenčnom zápise a čítaní dosahujú úroveň 440 MB/s. Na základe benchmarkových testov môžeme povedať, že je to skutočne tak. Namerali sme 428 MB/s pri čítaní a 426 MB/s pri zápise, čo sú takmer uvádzané tabuľkové hodnoty. Pri práci s malým súbormi o veľkosti 4 KB disk dosahuje rýchlosti 19 – 34 MB/s. V porovnaní s predošlým modelom SV620, novinka dosahuje pri práci s niektorými súbormi aj niekoľkonásobné zlepšenie. Znížený bol aj prístupový čas, pričom AS SSD Benchmark ukazuje viac ako dvojnásobne vyššie hodnotenie disku – 573 vs 209 bodov.

Praktické testy

Pri praktických testoch si model ADATA SV620H viedol veľmi dobre. V porovnaní s predošlým modelom vidíme markantné skrátenie doby na prenos súborov, či už pri zápise alebo čítaní, začo disk vďačí hlavne menšiemu kolísaniu prenosovej rýchlosti. Tam, kde starší model trošku pokrivkával sa novinka drží viac než statočne. Zlepšeniami v takomto rozsahu nás výrobca príjemne prekvapil.

Zápis na disk (minúty:sekundy)

  • Zmes súborov 1,12GB 624ks  – 0:06
  • Hra 40 GB 1636ks – 02:37
  • Súbory 5 x 1 GB – 0:18

Čítanie z disku (minúty:sekundy)

  • Zmes súborov 1,12GB 624ks – 0:05
  • Hra 40 GB 1636ks – 02:18
  • Súbory 5 x 1 GB – 0:17

Záver

To, že disk prešiel vylepšením sa odrazilo aj na predajnej cene, ktorá v porovnaní s modelom SV620 narástla o približne 15€. Model s kapacitou 256 GB je teda možné zakúpiť za približne 90€, zatiaľ čo za 512 GB zaplatíte približne 160€. V kontexte s celkovým zlepšením prenosových rýchlostí, ako aj prechodom na nový typ pamätí a zvýšenou kapacitou je tento nárast ceny z nášho pohľadu určite opodstatnený.

ADATA SV620H (3 of 6)

Tak ako s predošlým modelom, aj s novinkou si ADATA opäť pevne uchmatáva skvelú pozíciu s produktom, ktorý dôrazne vyniká pomerom cena/výkon. Opäť síce narážame na jednoduché balenie obsahujúce len nutný základ, no keďže sa pohybujeme v nižšej hranici cenového spektra, asi nikto by tu nečakal prepych. Spoločnosť ADATA sa proste na nič nehrala a svoj už tak zaujímavý produkt vylepšila presne tam, kde to používateľ ocení najviac. Troška nešťastne však pôsobí takmer rovnaké označenie, ktoré sa líši jediným písmenom navyše. Keď uvážime, že nový aj starý model vyzerajú totožne, zákazníka to môže trochu zmiasť. Ide však len o drobnú výčitku skôr z marketingového pohľadu.

+ Cena
+ Rýchlosť
+ Vylepšenia tam, kde to pocíti zákazník

– kratší USB kábel
– jednoduché balenie a vyhotovenie

19.02.2017

+