MojWindows

Windows 10 umožňuje okrem tradičného prihlasovania pomocou hesla zvoliť PIN kód, prihlasovanie pomocou obrázkového hesla alebo dokonca biometrie. Práve softvérovú časť zabezpečenia pomocou biometrických funkcií obstaráva funkcia Windows Hello. Či už však ide o odtlačok prsta, rozpoznávanie tváre alebo srdcový rytmus, nič z toho by nefungovalo bez príslušného hardvéru.

Vyzerá to tak, že Microsoft plánuje tejto oblasti venovať čoraz väčšiu pozornosť. Postupne začal vylepšovať funkciu Windows Hello a aktuálne oznámil dostupnosť takmer stovky produktov s podporou biometrie vo Windows 10.  Je však nutné poznamenať, že medzi tieto produkty patrí jednak rôzne príslušenstvo so senzormi, ako aj tablety a notebooky so zabudovanou podporou pre Windows Hello. Príslušenstva, ktorým môže používateľ zväčšiť zabezpečenie svojho zariadenia je tak podstatne menej.

Microsoft však pripomenul niekoľko zaujímavých kúskov, ktoré umožňujú zariadenia chrániť bezpečným spôsobom bez nutnosti pamätať si komplexné heslá. Ide napríklad o kompaktnú čítačku odtlačkov prstov, ktorá sa pripája do USB portu a dá sa nosiť ako prívesok na kľúčoch.

Náš tip
Ako si nastaviť prihlasovanie pomocou PIN kódu a upraviť jeho zložitosť vo Windows 10

Obzvlášť zaujímavý je náramok Nymi Band, ktorý umožňuje overovať totožnosť používateľa pomocou srdcového tepu. A hoci prihlasovanie pomocou hesla bude ešte dlhú dobu prevládať nad čímkoľvek iným, rozširovanie dostupnosti príslušenstva pre Windows Hello je určite dobrým krokom.

13.01.2017

+