MojWindows

Windows 10 sa má s príchodom nadchádzajúcej veľkej aktualizácie Creators Update dočkať obrovskej dávky nových funkcií a vylepšení. Očakávanou novinkou z technickejšieho súdka je pridanie natívnej podpory pre Wi-Fi štandard 802.11ad, ktorý je marketingovo označovaný ako WiGig. Informácie o pripravovanom vylepšení pochádzajú ešte z vývojárskej akcie WinHEC 2016, ktorá prebehla koncom roka v Číne.

Zatiaľčo staršie Wi-Fi štandardy využívajú pásma 2,4 a 5Ghz, novší štandard 802.11ad mieri do nelicencovaného frekvenčného pásma 60 Ghz. Teoretická rýchlosť prenosu tak dosahuje až 8 Gbps, čo je viac ako dvojnásobok oproti aktuálnemu štandardu 802.11ac. Na druhej strane, nedostatkom je menší efektívny dosah. Ideálnym použitím je tak rýchly prenos súborov v sieti na krátku vzdialenosť, ideálne v rámci jednej miestnosti. Microsoft má však na mysli trochu iné využitie.

windows-docking-2

Novší štandard plánuje primárne využívať pre univerzálne bezdrôtové dokovacie stanice. Cieľom je to, aby ľubovoľné Windows zariadenie bez ohľadu na to, či ide o počítač, notebook, tablet alebo smartfón bolo bez problémov možné bezdrôtovo pripájať k dokovacím staniciam. Pre využívanie výhod štandardu 802.11ad je potrebná aj kompatibilná hardvérová výbava, preto by sme počas roka mali vidieť viacero nových zariadení.

windows-docking

Zdroj: Wi-Fi, Neowin

09.01.2017

+