MojWindows

Podľa medializovaných informácií, ktoré pôvodne priniesol portál Petri, Microsoft pripravuje novú edíciu operačného systému Windows 10, interne označovanú ako „Windows 10 Cloud“. V podstate ide o akýsi druhý pokus s edíciou Windows RT, kedy systém umožní používať výhradne UWP aplikácie stiahnuté cez Windows Store. Pripravovaná verzia systému má predstavovať budúceho konkurenta pre aktuálne rozmáhajúce sa Chromebooky. Microsoft tak novú verziu systému bude výrobcom ponúkať za minimálny poplatok, dokonca možno aj bezplatne.

Momentálne nie je známe, kedy ju plánuje oficiálne predstaviť, či priamo uviesť na trh. Prvé odkazy na Windows 10 Cloud sa objavujú už aj v aktualizácii Creators Update, čo naznačuje, že to nemusí trvať príliš dlho. Druhou, o niečo pravdepodobnejšou verziou je to, že edíciu Cloud začne po vydaní aktualizácie Creators Update testovať a oficiálne ju na trh uvedie koncom roka po boku tretej vlny Redstone.

Windows-Could-Hero

Druhý pokus s Windows RT?

Systém v edícii Cloud bude po väčšine stránok vyzerať ako klasická verzia Windows 10, s tým rozdielom, že na ňom nebude možné spúšťať iné aplikácie, ako tie stiahnuté priamo cez systémovú aplikáciu Obchod. Podobne to fungovalo aj pri edícii Windows RT, ktorá však mala ešte dodatočné obmedzenia.

Hoci názov Windows 10 Cloud naznačuje hlboké prepojenie s cloudovými službami, v skutočnosti to tak vraj nebude. Cloud je v tomto prípade len prosté označenie edície. Prečo ho však Microsoft zvolil, momentálne nie je jasné. Možné je však aj to, že systém bude pre verejnosť predstavený pod iným názvom. Veľkou neznámou zostáva aj to, či bude určený pre ARM, klasické procesory, či dokonca obidve architektúry.

Najväčšou otázkou je však to, čím bude takto limitovaná edícia vynikať, aby si Microsoft zaručil úspech a neopakovala sa situácia s Windows RT, ktorý sa neuchytil. Počet UWP aplikácií nie je dosť veľký na to, aby dokázali konkurovať otvorenému používaniu aplikácií stiahnutých z internetu. Medzi jedinými jasne vystupujúcimi výhodami oklieštenej edície sú pri aktuálnych informáciach väčšia bezpečnosť a ľahšie spravovanie aplikácií.

Zdroj: Zdnet

31.01.2017

+