MojWindows

Microsoft od 26.marca ukončí podporu pre pôvodnú verziu operačného systému Windows 10, ktorá je dostupná od júla 2015. Tá nesie označenie verzie 1507 a ide o zostavenie 10240. V praxi ukončenie podpory znamená to, že systém už nebude dostávať žiadne opravné ani bezpečnostné aktualizácie. Pracovať sa s verziou 1507 bude dať aj naďalej, no používatelia sa budú vystavovať väčšiemu bezpečnostnému riziku, ako aj možným komplikáciám pri používaní nového hardvéru.

Podpora po dobu minimálne 18 mesiacov, zaváži firemná vetva

Od vydania pôvodnej verzie systému uplynulo už 18 mesiacov, čo je minimálna doba sľúbenej podpory, no navyše sú k dispozícii tri rôzne verzie Windows 10 – 1507, 1511 a 1607. Práve posledná menovaná verzia 1607, označovaná ako Výročná aktualizácia, bola prednedávnom presunutá do okruhu Current Branch for Business. To znamená, že Microsoft ju oficiálne odobril pre nasadenie vo firemnom sektore.

Verzia 1607 tak bola vydaná cez služby Windows Update for Business, Windows Server Update Services, ako aj Volume Licensing Service Center. Ide o spôsoby, pomocou ktorých firmy zvyknú aktualizovať svoje zariadenia. A práve s vydaním verzie cez VLCS začal odpočet pre ukončenie podpory pôvodnej verzie Windows 10.

Kedže spoločnosť Microsoft prisľúbila súčasne podporovať len dve najnovšie verzie Windows 10 v okruhu CBB, dochádza k ukončeniu podpory pre najstaršiu z aktuálne dostupnej trojice. Situácia ohľadom podpory jednotlivých verzií Windows 10 úzko súvisí s modelom „Softvér ako služba“, na ktorý Microsoft prešiel. Samotný systém je označovaný ako Windows 10 bez ohľadu na jeho aktuálnu verziu, pričom neustále (1-2x do roka) bude vylepšovaný o nové funkcie. Každá z vydaných verzií ale má kvôli rýchlemu vývoju len časovo obmedzenú podporu.

Žonglovanie s podporovanými verziami bežný používateľ nepocíti 

Od 26.marca síce budú podporované iba verzie 1511 (Novembrová aktualizácia) a 1607 (Výročná aktualizácia), no opäť dočasne. Vydaním Creators Update Microsoft začne zas a znova podporovať tri verzie systému. Všetko však len do okamihu, kedy Creators Update nedostane zelenú pre nasadenie vo firemnom segmente. Vtedy sa kolotoč opäť spustí a dôjde k ukončeniu podpory pre najstaršiu verziu Windows 10, teda v tom momente verziu 1511 (Novembrová aktualizácia).

Bežného používateľa sa situácia okolo postupného ukončovania podpory prakticky nedotkne. Systém sa mu pravidelne aktualizuje vždy na najnovšiu verziu. Inou pesničkou je to však práve pre firmy, kde sa pred nasadením nových verzií systému čaká na prípravu infraštruktúry, ale hlavne na otestovanie kompatibility a celkovej funkčnosti po inovácii. Rovnako tak by to mohlo zaujímať pokročilých používateľov, ktorí z nejakého dôvodu prechod na novú verziu systému blokujú.

24.01.2017

+