MojWindows

Jedna z unikátnejších funkcií aktuálneho používateľského rozhrania na konzole Xbox One bude odstránená. Reč je o funkcii prichytenia alebo ako ju hráči poznajú Snap Mode. Tá umožňovala skombinovať aktivity, čím prinášala dávku multitaskingu.

Hlavná obrazovka sa vtedy rozdelila približne v pomere 3 : 1, pričom na väčšej časti bežala napríklad hra a na zvyšnej časti bola súčasne spustená niektorá z aplikácií. Napríklad bolo možné počas hrania hry prichytiť aplikáciu Twitch a pozerať video, alebo prichytiť funkciu Game DVR pre lepšiu správu nahrávania herného obsahu.

Funkcia ale aktuálne padla za obeť prebiehajúcim zmenám rozhrania s cieľom zlepšiť celkovú plynulosť. Prepracované rozhranie pre Xbox One prinesie aktualizácia Creators Update, ktorá je pripravovaná aj pre počítače a smartfóny so systémom Windows 10. Microsoft dodáva, že odstránením funkcie získal priestor pre „väčšie veci“.

Podľa medializovaných informácií má Microsoft experimentovať s funkciou obraz v obraze, ktorú môžeme poznať z moderných televízorov. Práve tá by mohla byť náhradou za odstránený Snap Mode. Druhou možnosťou je to, že UWP aplikácie budú proste môcť bežať v popredí hry, a tak ju čiastočne prekrývať. Náznaky toho môžeme vidieť už v prípade digitálnej asistentky Cortana, streamovacej aplikácie Beam, či nového sledovača achievementov. Momentálne ale nie je jasné, či podobnou funkcionalitou budú môcť disponovať aj UWP aplikácie tretích strán.

xbox-one-new-cortana

27.01.2017

+