MojWindows

Známy výrobca pevných diskov, spoločnosť Seagate, ohlásil, že v období nanajvýš 18 mesiacov uvedie v rámci svojej ponuky pevné disky s kapacitou 14 a 16 TB. Počas ohlasovania finančných výsledkov, CEO spoločnosti pripomenul aj prípravu 20 TB pevných diskov, tento cieľ Seagate plánuje dosiahnuť do roku 2020. V rámci svojich dlhodobých plánov to spoločnosť ohlásila už pred tromi rokmi.

Jej aktuálna ponuka obsahuje klasické 3,5-palcové pevné disky do kapacity 10 TB. Určené sú ale primárne pre nasadenie vo firemnom segmente. Vybraní zákazníci už dokonca testujú pevné disky s kapacitou 12 TB postavené na technológii plnenia héliom. Odozva má pritom byť podľa vyjadrení šéfa spoločnosti pozitívna.

Hoci u bežného používateľa prevahu pomaly získavajú SSD disky kvôli vysokej rýchlosti, stále majú horší pomer cena/výkon. Pre zálohu veľkého množstva dát, rôzne cloudové služby, či inteligentné domáce úložiská NAS sú stále najlepšou voľbou klasické pevné disky.

Externy disk-5

Výrobcovia sa navyše radi predbiehajú v tom, kto predstaví disk s väčšou kapacitou, a tak sme napríklad mohli vidieť aj 60 TB SSD disk. Takéto modely väčšinou predstavujú len prototypy, ktoré sa na reálny trh tak skoro nedostanú. Pripravovaný 16 TB disk od Seagate bude klasický pevný disk s najväčšou kapacitou, ktorý sa na trh aj reálne dostane. Navyše pôjde o štandardný 3,5-palcový disk, a tak ho bude teoreticky možné použiť v bežnom počítači.

Samozrejme za predpokladu, že zákazník bude ochotný za niečo také zaplatiť. Pre predstavu, cena za disk s kapacitou 10 TB sa pohybuje na úrovni 500€, model s kapacitou 16 TB tak nebude práve najlacnejší.

Zdroj: TheVerge

28.01.2017

+