MojWindows

Podľa informácií, ktoré priniesol portál MSPowerUser s odvolaním na interné dokumenty, Microsoft pracuje na vylepšení používateľského rozhrania operačného systému Windows 10. Pripravovanú novinku interne označuje ako Project NEON a pracuje na nej už viac ako rok.

V podstate ide o zavedenie moderných dizajnových prvkov, vrátane komponentov označovaných ako akryl, čo sú akési priehľadné, či rozostrené časti rozhrania v aplikáciách. Cieľom má byť priniesť čisté, dynamické a priehľadné rozhranie s lepším používateľským zážitkom. Údajne má dôjsť aj k zjednoteniu možností pre vývojárov aplikácií tretích strán. Momentálne si môžu vymýšľať prakticky ľubovoľné prvky  ponuky, vzhľad tlačidiel, ich rozmiestnenie a podobne. Po novom to má byť čiastočne regulované, aby sa zachoval „dizajnový poriadok“.

project-neon-2

Ďalším cieľom pre Project NEON má byť vytvorenie rozhrania, ktoré bude z používateľského hľadiska pasovať pre rozšírenú a virtuálnu realitu rovnako dobre ako pre klasické systémy. Okrem všeobecných informácií bolo zverejnených aj niekoľko ranných konceptov vychádzajúcich z interných dokumentov Microsoftu. Project NEON sa má zameriavať na animácie, jednoduchosť a konzistenciu v rozhraniach naprieč operačným systémom.

project-neon

V tejto fáze nie sú známe podrobnosti o termíne, kedy rozhranie prejde vylepšením. Prvotná implementácia údajne začne v rámci tretej vlny aktualizácie Redstone a pokračovať bude v ďalších aktualizáciách – Redstone 4.

groove-sample

Zdroj: MSPU

05.01.2017

+