MojWindows

Nová generácia produktov ThinkPad X1 prichádza s výkonnejšími komponentami, vrátane procesorov Intel Core siedmej generácie Kaby Lake, až 16 GB operačnej pamäte a SSD diskami od 128 GB až po 1 TB.

Vo výbave sa nachádza aj voliteľný modem Qualcomm Snapdragon X7 s podporou pre LTE Advanced Cat 6, pričom WIFI CERTIFIED WiGig možnosti zostávajú zachované. Po stránke bezpečnosti obsahujú zariadenia série ThinkPad X1 nový dotykový senzor prstov – Match-on-Chip. Zadané údaje sa spracúvajú v samotnom senzore a všetky snímky odtlačkov prstov sú spracovávané v procesnej jednotke odtlačkov prstov, čo zabraňuje neželanému prihlasovaniu.

Skvelým krokom po stránke softvéru je rozhodnutie predinštalovávať Windows 10 Signature Edition, teda čistý operačný systém bez zbytočných skúšobných verzií rôznych aplikácií.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Na prvý pohľad sa Lenovo ThinkPad X1 Carbon zdá byť povedomý, ale keď sa pozriete bližšie zistíte, že je menší. Lenovo rozmery osekalo všade tam, kde sa to ešte dalo. Do tela, ktoré je očakávané pre 13-palcové notebooky, sa mu podarilo vtesnať 14-palcový displej s rozlíšením FHD alebo WQHD (2560 x 1440). Nad displejom nájdeme infračervenú kameru s podporou funkcie Windows Hello. Celková váha sa pohybuje tesne pod hranicou 1,14kg.

Inak tu nechýba ikonická šesťriadková ThinkPad klávesnica s Microsoft Precision Touchpadom a TrackPointom. Drobným vylepšením prešla konektorová výbava, kedy pribudla dvojica Thunderbolt 3 portov, ktoré doprevádzajú klasické porty USB 3.0, Ethernet a HDMI. Vo výbave nechýba ani čítačka microSD kariet. Lenovo sa naopak zbavilo napájacieho konektora a proprietálneho konektora pre dokovacie stanice.

Zvýšená bola aj výdrž batérie, ktorá ma teraz dosahovať až 15,5-hodiny. V predaji sa má dokonca objaviť aj nové strieborné prevedenie. ThinkPad X1 Carbon bude dostupný v priebehu apríla 2017, s cenou od 1,599 €.

27_x1_carbon

Náš tip
Lenovo X1 Carbon – profesionál v každom smere | Recenzia

Lenovo ThinkPad X1 Yoga

ThinkPad X1 Yoga je prakticky totožným zariadením ako vyššie spomínaný X1 Carbon, s výnimkou toho, že ide o konvertibilný notebook s dotykovým displejom otočitelným o 360 stupňov. Displej má navyše o trochu širšie rámiky práve z dôvodu, aby sa dobre držal pri používaní v režime tabletu. Používatelia budú mať na výber okrem IPS displejov aj verziu v prevedení OLED s rozlíšením WQHD (2560 x 1440).

Ďalším rozdielom je dotykové pero ThinkPad Pen Pro, ktoré teraz prichádza v novej verzii s  mäkkým hrotom z elastomeru. Väčšie trenie pera má vyvolávať pocit prirodzenejšieho písania. Drobným vylepšením malo prejsť aj zasúvanie klávesnice pri prechode do režimu tabletu, kedy sa klávesnica vtiahne do úplne vodorovnej polohy. Inak tu nájdeme rovnaké veci ako v prípade X1 Carbon, vrátane 15-hodinovej výdrže. ThinkPad X1 Yoga bude dostupný v priebehu apríla 2017, s cenou od 1,999 €.

27_x1_yoga

Náš tip
Lenovo ThinkPad X1 Yoga – spojenie flexibility a funkčnosti, ktoré klape | Recenzia

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Posledným vynoveným zariadením série je ThinkPad X1 Tablet. Ten v sebe bez kompromisov spája 2-v-1 dizajn s prvkami triedy podnikových riešení. Ponúka 12-palcovú IPS obrazovku s pomerom 3:2 a rozlíšením 2150×1440 pixelov. Čím však vyniká je jeho rozšíriteľnosť pomocou modulov.

Moduly X1 Tablet ponúkajú rozšírenie portov, zväčšenie výdrže batérie až o 5 hodín, alebo mini projektor, ktorý dokáže premietať obraz do rozmerov 60 palcov vo vzdialenosti dvoch metrov. Jednotlivé moduly sa ale dokupujú samostatne.

Zmena sa týka hlavne osadenia procesorov Intel rodiny Kaby Lake a mierne upravenej klávesnice s Precision touchpadom. ThinkPad X1 Tablet bude dostupný v priebehu apríla 2017, s cenou od 1,839 €.

17_x1_tablet_pen

06.01.2017

+