MojWindows

Do obehu sa dostali informácie o ďalšom patente, ktorý bol udelený spoločnosti Microsoft. Tentokrát nejde o žiaden smartfón, či počítač, ale nový prístup k návrhu tak veľmi žiadaného ohybného elektronického papiera.

Jednou z hnacích síl za hľadaním nových možností je aj snaha bojovať s narastajúcim hromadením zbytočného papiera pri kancelárskej práci. Opäť však treba podotknúť, že množstvo z patentov, o ktoré technologické spoločnosti žiadajú, sa reálneho nasadenia nakoniec nedočká.

Návrh na novú generáciu elektronického papiera, ktorá by teoreticky mohla nahradiť súčasné e-ink displeje, používané prevažne v čítačkách, vyniká tým, že neobsahuje žiadne elektronické súčiastky. Vďaka tomu je flexibilný a podstatne lacnejší na výrobu. Fungovať má na princípe „nanášania“ informácií pomocou elektroforézy s využitím elektród.

O aplikovanie obsahu pre zobrazovanie by sa starala akási „špeciálna tlačiareň“. Obojstranne „popísateľný“ papier by navyše bolo prirodzene možné používať opakovane. Dochádzalo by len k „prepísaniu“ obsahu na požadovanej strane.

Elektronický papier menšieho formátu by svoje využitie podľa citácie z patentu mohol nájsť ako náhrada klasického papiera, či dokonca samolepiacich bločkov. Väčšie formáty by zase mohli byť použité pre bilboardy, nástenky, či značky, ktoré je potrebné pravidelne meniť. Takéto využitie v praxi sa však zatiaľ predstavuje len veľmi ťažko.

e-ink-patent-2

Zdroj: MSPU

23.01.2017

+