MojWindows

Microsoft sa rozhodol posilniť svoj výskum v oblasti umelej inteligencie, a tak odkúpil spoločnosť Maluuba. Kanadský startup sa zameriaval na využitie umelej inteligencie v oblasti spracovávania prirodzeného jazyka. Cieľom je vytvoriť umelú inteligenciu, ktorá dokáže rozmýšľať, dedukovať a komunikovať ako človek.

Maluuba v tejto oblasti vykázala obrovské úspechy a podarilo sa jej vytvoriť systém umelej inteligencie, ktorý dokáže čítať a chápať text s takmer ľudskou schopnosťou. Ten dokonca prekonal podobné systémy od konkurencie, vrátane tých od gigantov ako Google a Facebook.

Spolu s odkúpením spoločnosti, Microsoft nadviazal blízku spoluprácu s Yoshua Bengiom, výskumníkom a priekopníkom na poli hĺbkového učenia. Bengio, ktorý pracoval ako poradca pre spoločnosť Maluuba, sa tak aktuálne stáva poradcom pre divíziu umelej inteligencie Microsoftu.

Systém postavený na chápaní významu textu môže byť integrovaný do digitálnej asistentky Cortana, aby tak používateľom dokázala pomôcť s každodennými úlohami ako napríklad spracovávanie emailov. Nielenže by rozumela, aké emaily používateľ dostáva, ale z každého by dokázala rozpoznať a vytiahnuť najdôležitejšie informácie. Omnoho väčšie možnosti sa ale Microsoftu otvárajú pri integrácii umelej inteligencie v službách pre firemný sektor.

Náš tip
Microsoft sa stal partnerom neziskovky Elona Muska so zameraním na AI

14.01.2017

+