MojWindows

V posledných rokoch sa čoraz častejšie skloňuje pojem inteligentná domácnosť. Výrobcovia na trh chŕlia rôzne zariadenia vybavené senzormi s pripojením na internet, ktoré majú majiteľom uľahčovať každodenný život. Či už ide o smart chladničku, rôzne termostaty, ovládače svetla, či práčku, nič z toho ale nekričí inteligentná domácnosť takým spôsobom ako zrkadlo Dirror.

dirror-1

Základná myšlienka za inteligentným zrkadlom je asi taká, že používateľ získa jednoduchý nástroj, kde si môže počas prípravy na odchod z domu čítať novinky, zisťovať informácie o počasí, nakupovať, či sledovať videá na Youtube. Z relatívne praktického súdka by bolo sledovanie rôznych návodov ako sa nalíčiť alebo si spraviť vybraný účes. Zrkadlo je zároveň jednou z vecí, s ktorými prichádzame do styku každé ráno, a preto je podľa výrobcov najvhodnejším kandidátom pre centrálny bod celého ekosystému inteligentnej domácnosti, odkiaľ by bolo možné ovládať ostatné zariadenia.

dirror-6

Dirror patrí medzi prvé inteligentné zrkadlá a pozornosti neušlo hlavne kvôli tomu, že používa plnohodnotný operačný systém Windows 10. Tvorcovia vďaka tomu prízvukujú, že požívateľ tu môže spúšťať ľubovoľné aplikácie, slobodne surfovať po internete, sledovať streamy televízií, či dokonca hrať menej náročné hry. To, do akej miery sú všetky tieto veci praktické pre použitie na zrkadle, nech posúdi každý sám. Interakcia môže prebiehať pomocou dotykového ovládania, prípadne s využitím hlasových povelov.

dirror-4

Inteligentné zrkadlo najvyššej kategórie obsahuje štvorjadro Intel Cherry Trail X7-Z8700, 4 GB operačnej pamäte a 128 GB veľké úložisko. Žiaden extrémny výkon sa tak nedá očakávať. Najväčší z trojice ponúkaných modelov má uhlopriečku veľkú 27 palcov a ponúka rozlíšenie 1440 x 2560 pixelov. Pre pripojenie k internetu slúži zabudovaný Wi-Fi adaptér. Periférie je zase možné pripojiť pomocou rozhrania Bluetooth 4.0.

dirror-2

V predaji je trojica modelov rôznych veľkostí, pričom na výber je taktiež rám z troch druhov dreva. Ceny sa pohybujú od 970 až po 2500€. O zákazníkov vraj núdza nie je. Medzi prvými, ktorí o Dirror prejavili záujem, sú hotely, reštaurácie, či dokonca vlasové salóny.

dirror-5

Zdroj: Dirror

31.01.2017

+