MojWindows

Windows 10 sa prakticky od svojho uvedenia na trh potýkal s vlnou kritiky a obáv v súvislosti s ochranou súkromia používateľov. Microsoft síce vo väčšine prípadov otvorene reagoval a používateľom sa snažil podrobnejšie vysvetliť, ktoré údaje a za akým účelom zbiera a vyhodnocuje, no kritika sa z času na čas naďalej objavuje. Nie je to tak dávno, čo Windows 10 kritizoval francúzsky úrad na ochranu osobných údajov.

Tomu sa nepozdávalo, že dochádza k zberu štatistických údajov, ktoré nie sú potrebné pre funkčnosť, či ladenie systému. Ide napríklad o dáta o používaní Windows Store a tom, aké aplikácie z neho používateľ inštaluje alebo koľko času používateľ strávi v jednotlivých systémových aplikáciách. Pod paľbou kritiky sa Microsoft ocitol aj za vytváranie reklamného ID bez výslovného súhlasu používateľa, ak počas inštalácie systému zvolil Expresné nastavenia.

Microsoft najnovšie dospel k rozhodnutiu upraviť viacero nastavení súvisiacich so súkromím používateľov. Zmeny budú obsahom nadchádzajúcej aktualizácie Creators Update. Odosielanie diagnostických údajov bude po novom obsahovať len dve úrovne nastavenia – základnú a úplnú. Microsoft pritom dodáva, že v rámci základnej úrovne podstatne znížil objem údajov, ktoré zbiera. Ide len o tie najzákladnejšie informácie potrebné pre diagnostiku a funkčnosť operačného systému.

privacy-2-1024x812

Výraznou zmenou prejde aj nastavovanie toho, ktoré údaje o používateľovi môže systém využívať. Každá zmena bude jasne informovať o tom, ktoré systémové funkcie a akým spôsobom budú ovplyvnené. Nové prehľadnejšie rozhranie nahradí možnosť „Expresné nastavenia“ v inštalačnom procese. Používateľom, ktorí už majú nainštalovaný Windows 10, budú v prípade potreby zobrazované systémové upozornenia na to, aby si upravili nastavenia súkromia.

privacy-3-jpg-1024x826

Používatelia tak budú mať omnoho väčší prehľad a jednoduchší prístup k vypnutiu lokalizácie, rozpoznávania reči, diagnostiky, odporúčaných aplikácií, či reklamy.

Zdroj: Microsoft

10.01.2017

+