MojWindows

Hoci samotný Microsoft dočasne prerušil vydávania nových testovacích zostavení pre Windows 10, počas týždňa sa do obehu neoficiálnymi cestami dostalo zostavenie 14997. Ide o verziu Windows 10 Enterprise určenú na interné testovanie, preto sa inštalácia dôrazne neodporúča. Na druhej strane sme ale získali predčasný pohľad na to, aké novinky budú na testovanie sprístupnené v najbližšom oficiálne vydanom testovacom zostavení.

Vylepšený proces prvého nastavovania systému

Microsoft pre Windows 10 pripravuje upravenú verziu prvotného nastavovania systému, ktoré prebieha okamžite po ukončení jeho inštalácie. Jednotlivé kroky nastavovania boli zjednodušené a navyše pribudla podpora pre hlasové ovládanie. Namiesto klikania na tlačidlá tak používateľ môže pokračovať vyslovením pokynov „Next“, „Yes“, „No“ a podobne.

cortana-setup-oobe

Ponuka Štart

Pribudnúť má vytváranie priečinkov s aplikáciami tak, ako to poznáme z Windows 10 smartfónov. Aplikácie je možné zlúčiť do jedného priečinka, kde sa následne zobrazujú ich živé dlaždice. Ich veľkosť má byť navyše možné upravovať.

Cortana 

V nastaveniach digitálnej asistentky Cortana je možné nastaviť spúšťanie režimu pre zadávanie pokynov pomocou klávesovej skratky Win + C.

cortana-keyboard-shortcut-windows10

Nové rozhranie funkcie Zdieľať 

Rozhranie pre možnosť Zdieľať inšpirované operačným systémom Windows 8 bude nahradené prepracovanejšou a uhladenejšou verziou. Namiesto toho, aby vybehlo na pravej strane obrazovky, sa radšej zobrazí priamo nad oknom alebo aplikáciou, odkiaľ je vyvolané.

windows-10-14997-share

Drobné úpravy v Nastaveniach 

V Nastaveniach dochádza k viacerým drobným zmenám a čiastočnej reorganizácii. Hneď na úvodnej obrazovke pribudla sekcia Aplikácie, ktorá bude združovať všetky potrebné nastavenia pre aplikácie, vrátane ich odinštalovania a podobne.

Sekcia Obrazovka bola upravená, aby sa ľahšie dalo meniť rozlíšenie obrazoviek a „Zmena veľkosti textu, aplikácií a ďalších položiek“ dostala namiesto posúvnika výber zo zoznamu možností. windows-10-14997-display-settings

Najzaujímavejšou zmenou je tu ale pridanie funkcie pre potláčanie modrého svetla. Informácie o tom, že Microsoft plánuje takúto funkciu pridať sa objavili už dávno, no až teraz je jasné, že k tomu dôjde čoskoro. Používatelia sa tak možno nebudú musieť spoliehať na aplikácie ako populárny F.lux.

Náš tip
f.lux – aplikácia, ktorá eliminuje modré svetlo a pomáha so zaspávaním

blue-light-settings

Sekcie Bluetooth a Pripojené zariadenia boli zlúčené do jednej s názvom Bluetooth a ostatné zariadenia.

bluetooth-other-devces-windows10

Sekcia Prispôsobenie->Motívy bola aktualizovaná. Priamo z nej je teraz možné prepínať medzi jednotlivými Motívmi/Témami. Vedľa aktuálne používanej témy sa zobrazujú informácie o pozadí, farbách, zvukoch a aktuálnom kurzore. Nasleduje prehľad nainštalovaných motívov a následne odkaz na prechod do Windows Store, kde je možné získať ďalšie. themes-windows-10-creators-update

Windows Update

Nastavenia pre službu v zostavení 14997 Windows Update obsahujú možnosť pozastaviť aktualizácie. Z popisu vyplýva, že pri zapnutí tejto možnosti dochádza k pozastaveniu inštalácie aktualizácií na dobu 35 dní. Momentálne ale nie je jasné, či ide o funkciu dostupnú výhradne pre edíciu Enterprise alebo ju nájdeme aj v edíciách Home a Pro. 

windows-10-pause-updates

Windows Defender

Vývojári naďalej aktívne pracujú na vylepšení aplikácie Windows Defender. Dochádza k celkovým zmenám v rozhraní, pribúdajú rôzne možnosti pre spustenie kontroly systému, aktualizáciu vírusovej databázy, ako aj sekcia, kde je zobrazovaný prehľad o aktuálnom stave zariadenia.

windows-defender-health-report

Zaujímavé je napríklad to, že Microsoft sa do aplikácie Windows Defender rozhodol zahrnúť nástroj pre obnovenie výrobných nastavení, ktorý má svoje miesto v Nastaveniach systému.

windows-10-refresh-windows-tool

Microsoft Edge

V zostavení 14997 dostal prehliadač Microsoft Edge možnosť pre odkladanie otvorených webových stránok na neskorší prístup. Otvorený web si používateľ môže dočasne odložiť pomocou tlačidla na ľavej strane. Hneď vedľa neho je potom tlačidlo, ktoré otvorí prehľad všetkých odložených webov, ktoré je možné obnoviť alebo odstrániť.

tabs-youve-set-aside-14997

Prehliadač sa dočkal aj náhľadu aktuálne otvorených stránok, čo používateľom uľahčuje prepínanie.

show-taps-previews-edge

Zdroj: WindowsCentral

31.12.2016

+