MojWindows

Rozšírená a virtuálna realita bude pre Microsoft v budúcom roku vďaka aktualizácii Creators Update horúcou témou. Pred časom sa do obehu dostali približné hardvérové špecifikácie, ktoré by mali spĺňať počítače so systémom Windows 10, aby sa na nich dali bez problémov používať pripravované headsety pre virtuálnu a rozšírenú realitu. Na konferencii WinHEC sa však ukázalo, že tieto požiadavky boli príliš všeobecné. Microsoft tak až teraz zverejnil oficiálne minimálne požiadavky pre počítače. Ako prezradil, k ich stanoveniu došlo po konzultácii s hardvérovými partnermi, predovšetkým so spoločnosťou Intel. V porovnaní s headsetmi ako Oculus Rift a HTC Vive ale požiadavky nie sú vôbec vysoké.

Náš tip
Aktualizácia Creators Update pre Windows 10 príde na jar, toto prinesie

Minimálne požiadavky VR headsetov od Microsoftu a partnerov

  • CPU: Intel Core i5 6. a 7. generácie s podporu Hyper Threadingu alebo ekvivalent
  • GPU: Intel HD Graphics 620 (GT2) alebo ekvivalent, prípadne akákoľvek výkonnejšia karta s podporou DirectX 12
  • RAM: 8 GB, pri integrovaných grafických kartách je vyžadované zapojenie Dual Channel
  • HDMI: HDMI 1.4 s podporou rozlíšenia 2 880 × 1 440 pri 60 Hz alebo HDMI 2.0, či DisplayPort 1.3+ s podporou rozlíšenia 2 880 × 1 440 pri 90 Hz
  • HDD: 100 GB+ voľného miesta, pričom preferované je SSD
  • USB: USB 3.0 alebo USB 3.1 Type-C
  • Bluetooth: 4.0 pre pripojenie príslušenstva

Používatelia si vystačia s procesormi Intel Core i5 6. a 7. generácie a ich integrovanou grafickou kartou. Môžeme teda predpokladať, že pri použití dedikovanej grafickej karty bude postačovať aj o niečo starší a menej výkonný procesor. Zaujímavou požiadavkou je ale napríklad 100 GB voľného miesta na disku, čo môže spôsobiť problémy používateľom SSD diskov. Microsoft síce neupresnil akú plynulosť a úroveň detailov dosiahnu zariadenia v uvedenej konfigurácii, no keďže ide o minimálne požiadavky, príliš si asi vyskakovať nebudú.

Jedným z pilierov, ako rozšírenú realitu dostať k bežnému používateľovi má byť Project Evo, headset za prijateľnú cenu vyvíjaný v spolupráci s Intelom. S ním súvisí aj viacero plánovaných vylepšení pre Windows 10. Má ísť o veci ako hlasovú komunikáciu, rozšírenia možností Windows Hello a podpory pre priestorový zvuk a HDR. Microsoft prezradil, že vo februári plánuje prvým vývojárom sprístupniť testovanie a za týmto účelom pripravuje špeciálne vývojárske sety. Kedy budú k dispozícii bežným používateľom zatiaľ nie je celkom jasné. Cena má ale štartovať na úrovni 299 dolárov, pričom headsety majú priamo v sebe obsahovať všetky potrebné senzory, vrátane tých pre orientáciu v priestore.

Náš tip
Microsoft v decembri priblíži svoje headsety pre virtuálnu realitu

Zdroj: Neowin

08.12.2016

+