MojWindows

Microsoft tento týždeň poriadne prekvapil, keď v piatok vydal aktualizáciu pre počítače s operačným systémom Windows 10 vo verzii 1607, teda s nainštalovanou výročnou aktualizáciou.  Porušil tak svoje nepísané pravidlo aktualizácie vydávať vždy počas druhého utorka daného mesiaca, ktoré doteraz nasledoval aj v prípade, že došlo k odhaleniu veľkých bezpečnostných nedostatkov. Táto pravidelnosť pri vydávaní aktualizácii si dokonca vyslúžila aj prezývku – Patch Tuesday.

Náš tip
Google zverejnil vážnu chybu vo Windowse, Microsoft ju nestihol opraviť

Aké je pozadie za rozhodnutím kumulatívnu aktualizáciu vydať mimo klasickej schémy, nie je známe. Podľa zverejneného popisu zmien pritom aktualizácia s označením  KB3201845 neobsahuje nič markantné, čo by si vyžadovalo okamžitý zásah. Jej inštaláciou sa číselné označenie zostavenia posúva na 14393.479.

Ako ste nás upozornili, po inštalácii aktualizácie sa vo vybraných prípadoch objavuje problém, kedy sa systém po zvolení možnosti Vypnúť namiesto vypnutia len reštartuje. V takom prípade môžete vyskúšať systém vypínať pomocou príkazu „shutdown -s -t 10“, ktorý zadáte do príkazového riadku, prípadne priamo do ponuky Štart. Ak by sa systém nevypol ani napriek tomu, aktualizáciu môžete odinštalovať a počkať, kým nedôjde k náprave. 

shutdown

Zoznam zmien, ktoré prináša zostavenie 14393.479

  • Vylepšená spoľahlivosť technológie MDM pre správnu mobilných zariadení v podnikovom prostredí (MDM), technológie DCOM pre komunikáciu medzi softvérovými časťami na sieťových počítačoch, zbernice PCI a PowerShellu.
  • Opravený problém, kedy pri používaní znakového vstupu v čínskom jazyku a súčasnom využívaní prihlasovania cez Windows Hello dochádzalo k extrémnemu vybíjaniu batérie.
  • Opravený bol problém, kedy používanie metódy ťahaj a pusť (drag and drop) zabraňovalo sťahovaniu SharePoint knižnice dokumentov vo forme súboru.
  • Opravený problém, kedy veľkokapacitné disky s formátovaním Super Floppy neboli systémom rozpoznané a teda ani prístupné.
  • Opravené problémy s inštaláciou nástroja System Center Configuration Manager vo vybraných situáciách.
  • Vyriešený problém, ktorý po inštalácii aktualizácií spôsoboval stratu informácií z voliteľných komponentov, vrátane všetkých virtuálnych strojov Hyper-V.
  • Nesprávne zobrazovanie informácií o obsahu diskiet v Prieskumníkovi bolo opravené.
  • Vyriešený problém, ktorý spôsoboval, že po pripojení k CD/DVD mechanike zdieľanej po sieti, došlo k mrznutiu vykonávania príkazov ako DIR a NET USE.
  • Opravený problém, kedy používatelia nemohli nastaviť veľkosť pre adresárovú cache väčšiu ako 64KB.
  • Vyriešený problém, kedy Windows Explorer nezobrazil okno pre zadanie prihlasovacích údajov keď sa používateľ prihlasoval pomocou Microsoft účtu.
  • Vyriešené dodatočné problémy s kompatibilitou aplikácií a prehliadačom Internet Explorer.
11.12.2016

+