MojWindows

Microsoft na jar budúceho roka vydáva ďalšiu veľkú aktualizáciu pre Windows 10, tentokrát s názvom Creators Update. Hoci počas oficiálneho predstavenia odhalil podstatnú časť nových funkcií, niekoľko menších vylepšení ostalo nespomenutých. Pozornému oku však neušlo, že boli ukázané v oficiálnom prezentačnom videu.

Aplikácia Groove Music Maker

Nakoľko je aktualizácia zameraná na tvorcov obsahu, Microsoft pripravuje aj aplikáciu na vytváranie a úpravu hudobných skladieb. Z toho, čo sme mali možnosť vidieť, pôjde o jednoduchý nástroj pre základné úpravy.

creators-10

Plná podpora pre dotykové pero vo Worde

Word bude jednou z prvých aplikácií balíka Office, ktorá dostane plnú podporu pre prácu s dotykovým perom. V prezentácii je viditeľné, že text je napríklad možné preškrtnúť a ten bude následne vymazaný.

creators-9

Náhľady otvorených kariet v prehliadači Microsoft Edge

Zabudovaný prehliadač Microsoft Edge sa konečne dočká funkcie pre náhľad obsahu otvorených kariet. Ďalším veľkým vylepšením bude správa pre nedávno prezerané webové stránky, ktoré bude možné jednoducho obnoviť.

Centrum Akcií

Centrum Akcií dostane prepracované rozhranie. Najväčšími zmenami sú nové zjednodušené ikony pre Rýchle akcie,  veľké ikony budú použité len pre štyri najdôležitejšie funkcie a nastavovanie zvuku a jasu bude presunuté a vylepšené.

creators-6

Farby motívu

Pri výbere farieb motívu cez Nastavenia bude dostupná väčšia ponuka s možnosťou ručného škálovania farieb.

creators-5

Témy vo Windows Store

Aplikácia Obchod obsahuje novú záložku Prispôsobenie, ktorá obsahuje témy pre Windows 10. Niektoré z nich sú platené, iné bezplatné. To, či bezplatné témy bude môcť pridať aj bežný používateľ momentálne nie je známe. Otázne je aj celkové opodstatnenie, nakoľko pozadie a farbu systému si môže jednoducho prispôsobiť každý používateľ, a to bezplatne. Táto novinka tak so sebou prináša veľa otázok.

creators-4

People Bar

Nová oblasť na panely úloh, ktorá obsahuje rýchle kontakty a umožňuje s nimi jednoduchšie zdieľanie obsahu. V prezentačnom videu sme si mohli všimnúť, že v rámci jedného okna je možné prepínať medzi posielaním mailov a chatovaním cez Skype.

creators-3

Mapy

Aplikácia Mapy bude mať novú položku Collections, momentálne nie je jasné, či nejde len o premenovanie položky Obľúbené. Je celkom možné, že ide o sadu nástrojov prenesenú z webovej verzie Máp Bing. V každom prípade sa dočkáme minimálne vynoveného rozhrania.

creators-2

Windows Defender

Windows Defender vo Windows 10 momentálne funguje ako klasická win32 desktopová aplikácia, no podľa dostupných informácií sa Microsoft chystá prepracovať ho do podoby univerzálnej aplikácie. Defender sa tak dočká nového rozhrania, ktoré môžeme vidieť na obrázku z oficiálneho videa aktualizácie Creators Update.

creators

 Zdroj: Thurrott

07.11.2016

+