MojWindows

To, že Microsoft nekončí s mobilným operačným systémom Windows 10 Mobile sme spomínali už opakovane v niekoľkých článkoch. Napriek tomu, že sa nového mobilného zariadenia nedočkáme skôr ako koncom budúceho roka, plány pre systém naďalej napredujú. Hlavným pilierom pre budúcnosť má pritom byť funkcia Continuum s dôrazom na aplikácie.

Náš tip
Continuum – zo smartfónu takmer plnohodnotný počítač

Už nadchádzajúca aktualizácia Creators Update prinesie niekoľko drobných vylepšení, no hlavná zmena má prísť až v aktualizácii momentálne známej ako Redstone 3. Rešpektovaný portál Zdnet prišiel s informáciami, že práve táto aktualizácia na smartfóny prinesie možnosť spúšťať klasické x86 aplikácie určené pre počítače. Prebiehať to má vo forme zatiaľ bližšie nešpecifikovanej emulácie. Používateľom by sa tak splnil dávny sen –  aplikácie z počítača používať priamo na smartfóne.

panos

Tejto funkcii sa vývojári už aktívne venujú a celý projekt dostal označenie Cobalt. Emulácia x86 aplikácií na architektúre ARM64 vraj našla inšpiráciu v spôsobe, akým sú spúšťané 32-bitové aplikácie na 64-bitových operačných systémoch Windows. Informácie o projekte Cobalt sa objavili aj na sociálnej sieti Twitter v súvislosti s výskytom označenia CHPE v zdrojových kódoch systému. Portál Zdnet s odvolaním na svoje zdroje uvádza, že za týmto označením sa skrývajú pojmy Cobalt, Hewlett-Packard a pravdepodobne Emulation. Práve so spoločnosťou HP mali vývojári z Microsoftu nadviazať úzku spoluprácu. Nakoľko HP pre svoj smartfón Elite x3 vyvinula pokročilú platformu HP WorkSpace, tento krok dáva zmysel.

Continuum

Náš tip
HP WorkSpace – virtualizácia desktopových aplikácií v režime Continuum

Do pripravovaných zariadení má byť umiestnený procesor Snapdragon 835, ktorý prinesie výpočtový výkon potrebný pre emuláciu priamo na zariadení bez nutnosti cloudu ako to je teraz. Príchod procesorov na trh navyše zapadá do plánov uvedenia aktualizácie Redstone 3. Už dlhú dobu sa totiž objavujú správy, že súčasne s vydaním tejto aktualizácie má dôjsť aj k predstaveniu viacerých hardvérových produktov, ktoré budú ťažiť z rozšírených možností systému.

Microsoft má okrem chystanej emulácie x86 aplikácií v rukáve aj ďalšie dva technologické skvosty pre Continuum. O čo presne ide, však zdroje momentálne nechcú hovoriť. Nové informácie ale jasne poukazujú na to, že Windows 10 Mobile je nielenže stále nažive, no dokonca by mal v nasledujúcom roku naberať na sile a možnostiach. Microsoft si ale s emuláciou aplikácií odhryzol poriadne sústo, a preto bude zaujímavé sledovať, ako sa mu podarí dosiahnuť svoj cieľ.

Zdroj: Zdnet

22.11.2016

+