MojWindows

Microsoft sa za ostatné roky snaží do vývoja a testovania svojich softvérových produktov v čoraz väčšej miere zapojiť reálnych používateľov. Za týmto účelom došlo k založeniu viacerých programov Insider pre verejné testovanie. Pomocou nich sa na testovaní, a do istej miery aj na vývoji nových funkcií, môžu podieľať aj bežní ľudia. Svoj Insider program má operačný systém Windows 10, komunikačná platforma Skype, herná konzola Xbox, a dokonca aj kancelárske nástroje Office. A práve program Office Insider aktuálne prináša svoje ovocie. Microsoft na blogu ohlásil viacero noviniek, ktoré prichádzajú k používateľom.

Náš tip
Ako sa zapojiť do programu Office Insider a testovať tak nové funkcie

Súčasná spolupráca v PowerPointe

Asi najatraktívnejšou novinkou je pridanie podpory pre skupinovú spoluprácu do aplikácie PowerPoint. Viacero používateľov tak môže naraz upravovať jednu prezentáciu, pričom všetci účastníci vidia, kto čo upravuje.  Táto funkcia bola predstavená ešte minulý rok ako súčasť novej verzie Office 2016. Doteraz ju bolo možné používať len vo Worde, s prísľubom budúceho rozšírenia do ďalších aplikácií. Microsoft tak konečne plní svoj prísľub. Funkcia je momentálne dostupná pre členov programu Office Insider a aplikáciu PowerPoint Mobile. Na využitie skupinovej spolupráce je navyše potrebné dokumenty ukladať v cloudovom úložisku OneDrive.

office-powerpoinr

Presúvanie dokumentov do cloudu cez Outlook

Nová funkcia v Outlooku umožní pri posielaní tradičných dokumentov zvoliť namiesto odoslania ich nahranie do cloudu OneDrive a zaslanie odkazu. Priamo z kontextovej ponuky je navyše možné špecifikovať prístupové práva pre príjemcov – čitanie alebo úprava. Novinka bola dostupná pre webovú verziu Outlook už dlhšiu dobu, po novom ju nájdeme aj v Outlooku pre Windows z predplateného Office 365.

new-to-office-365-in-november-2

Mobilné upozornenia na úpravy v zdieľaných dokumentoch 

Aplikácie Word, PowerPoint a Excel na mobilných zariadeniach budú používateľa cez upozornenia informovať o tom, že niekto s ním zdieľa nový dokument. Rovnako tak budú upozorňovať na jednotlivé zmeny, ku ktorým dôjde v rámci zdieľaných dokumentov. Upozornenia sú dostupné v aplikáciách pre operačný systém Android, a aj pre Insiderov na systéme Windows 10 Mobile. V najbližších mesiacoch má dôjsť k ďalšiemu rozširovaniu.

new-to-office-365-in-november-3

Nová sekcia „Zdieľa so mnou“

Aplikácie Word, Excel a PowerPoint pre Windows boli rozšírené o novú sekciu Zdieľa so mnou. V nej používatelia nájdu prehľad všetkých dokumentov, ktoré sú s nimi zdieľané. Funkcia je dostupná pre desktopovú verziu Windows a Mac aplikácií v rámci Office 365. V najbližších mesiacoch sa má dostať aj na systém Windows 10 Mobile.

new-to-office-365-in-november-4

Zdroj: Office

30.11.2016

+