MojWindows

Práce na operačnom systéme Windows 10 prebiehajú neustále, a hoci zmeny po aktualizáciách priamo nevidíme respektíve nie sú ohlásené, nemusí to nevyhnutne znamenať, že k nim nedošlo. Vývojári majú zvyk pridať novú funkciu a postupne ju vylepšovať až do stavu, kedy ju sprístupnia používateľom. Do toho momentu sa síce v systéme nachádza, no pred očami používateľa je skrytá. Najčastejším dôvodom je práve to, že funkcia ešte nie je v stave, kedy funguje presne tak, ako by mala. Jej možnosti sú buď veľmi limitované, prípadne spôsobujú problémy, či dokonca majú nedefinované správanie. Nemusí však ísť  nevyhnutne o niektorý z týchto dôvodov. Z času na čas sa ale na verejnosť dostanú informácie o tom, ako niektorú zo „skrytých“ funkcií aktivovať cez zásah do registrov.

Najnovšie sa do obehu dostal návod, ako pomocou zásahu v registroch získať prístup k nastaveniam systémovej funkcie Zdieľanie. Tá je integrovaná do Prieskumníka, prehliadača Microsoft Edge, či UWP aplikácií a umožňuje vybrať, cez ktorú z nainštalovaných aplikácií chce používateľ zdieľať vybraný obsah.

V aktuálnom stave cez nastavenia nie je možné do zoznamu pridávať aplikácie, systém ich musí identifikovať automaticky. Ponuku je možné prispôsobiť iba tak, že aplikácie z nej odstránite, prípadne zmeníte počet zobrazovaných aplikácií. Na výber je aj možnosť zapnúť/vypnúť zobrazovanie najpoužívanejších aplikácií na vrchu ponuky Zdieľanie. V praxi tak ide iba o drobné kozmetické úpravy rozhrania. Ak rozhranie Zdieľanie používate a chcete si ho trošku preriediť, ukážeme si, ako získať prístup k náležitým nastaveniam.

zdielat
Ponuka Zdieľať pred a po zmene nastavení

Ako zapnúť stránku s nastaveniami funkcie Zdieľanie

  • Pomocou klávesovej skratky Win + R vyvoláme aplikáciu Spustiť.regedit
  • Zadáme regedit a potvrdíme tlačidlom OK.
  • Cez editor registrov sa preklikáme na adresu HKEY_CURRENT_USER\Control Panel.
  • Označíme si položku Control Panel a v jej vnútri (pravá strana so súbormi) klikneme pravým tlačidlom na myške. Z ponuky vyberieme možnosť New a DWORD (32-bit).zdielat-registre
  • Položku počas vytvárania pomenujeme EnableShareSettings.
  • Po jej vytvorení na ňu dvakrát klikneme a v ponuke nastavíme hodnotu 1.zdielat-registre-2
  • Potvrdíme a reštartujeme počítač.
  • Nová položka Zdieľanie sa zobrazí ponuke v Nastavenie->Systém.

zdielat-nastavenia

30.11.2016

+