MojWindows

Microsoft oznámil uzatvorenie partnerstva s neziskovou organizáciou OpenAI, v pozadí ktorej stojí známy technologický priekopník Elon Musk. Zo spolupráce budú prirodzene ťažiť obidvaja partneri. OpenAI, zamestnáva briliantné mozgy so zameraním na oblasť umelej inteligencie a strojového učenia, no chýba jej prístup k potrebnej výpočtovej kapacite pre náročnejší výskum. Nadviazaním spolupráce s Microsoftom získa prístup k novým technológiám a hlavne výpočtovej sile platformy Azure. Vďaka tomu bude môcť svoj výskum posunúť na vyššiu úroveň.

Narastajú nároky na výpočtovú silu 

Postupne ako hĺbkové učenie preniká do nových a nových oblastí, narastá aj potreba inovácií. Hĺbkové učenie nájdeme zakorenené v zástupe technológií od rozpoznávania reči a obrazu, cez prekladanie v reálnom čase, autonómne autá až po rôzne bezpečnostné prvky. Výskum v tejto sfére, ktorý môže priniesť prelomové výsledky, ale vyžaduje neuveriteľné množstvo výpočtovej sily. A práve tú vie poskytnúť Microsoft.

Náš tip
Umelá inteligencia od Microsoftu dokáže reč rozpoznať rovnako presne ako človek

OpenAI už teraz využíva virtuálne stroje Azure N-Series určené pre najnáročnejšie výpočtové operácie vrátane hĺbkového učenia, simulácií, renderovania a prácu s neurónovými sieťami. Partnerská dohoda prinesie prístup k tisíckam virtuálnych strojov, ktoré bude možné používať pre komplexnejší výskum.

Umelá inteligencia pre všetkých 

Neziskovka sa zameriava na výskum umelej inteligencie, ktorá bude mať dlhodobý pozitívny efekt pre spoločnosť. Vyhnúť sa tak chce scenárom, kedy môže dôjsť k zneužitiu tejto technológie a nie je hnaná ani vidinou zisku. Opiera sa pritom o myšlienku, že technológia umelej inteligencie by mala byť dostupná pre každého a nie len vybraným spoločnostiam alebo vládam. Jedným z dôvodov, prečo OpenAI dala zelenú spolupráci s Microsoftom malo byť to, že tento názor spolu zdieľajú.

Sam Altman, spolupredsedajúci organizácie OpenAI, prezradil, že Microsoft bol vybraný aj s ohľadom na to, kam sa uberá so svojou technológiou v oblasti cloudu. Do budúcna pritom nevylučuje možnú spoluprácu priamo na výskume. Ani samotná divízia Microsoft Research totiž nie je žiadnym nováčikom v oblasti umelej inteligencie a svoje poznatky zdieľa v rámci niektorých open source technológií. Umelá inteligencia Microsoftu nie je cudzia ani s ohľadom na vývoj digitálnej asistentky Cortana alebo komplexnej platformy botov pre komunikačného klienta Skype.

cortana-windows-phone

Konkurenčný boj a demonštrácia sily 

Uzatvorenie dohody má pre Microsoft aj strategickú hodnotu. Tým, že náročný výskum umelej inteligencie bude prebiehať s využitím platformy Azure, Microsoft prakticky demonštruje jej možnosti, čím chce prilákať nových zákazníkov. Získa tu hlavne s ohľadom na to, že každá spoločnosť využívajúca cloudové technológie Azure je platiacim zákazníkom. V pozadí dohody je však ešte jeden dôležitý aspekt. Ako v každej inej oblasti, ani umelá inteligencia nie je výnimkou a prebieha tu konkurenčný boj. A konkurencia je zastúpená spoločnosťami ako Google a Facebook, ktoré neváhajú investovať milióny, aby si zabezpečili kľúčovú pozíciu v oblasti umelej inteligencie. Microsoft preto musí držať krok a cez svoje technológie sa snaží poistiť si budúcnosť.

Zdroj: Microsoft, Wired, TheVerge

18.11.2016

+