MojWindows

Spoločnosť HP čoraz viac preniká do oblasti kompaktných stolových počítačov so zameraním na výkon a produktivitu. Len nedávno predstavila dvojicu HP Pavilion Wave a HP Elite Slice a teraz k nej pridáva aj mini pracovnú stanicu HP Z2 Mini určenú pre profesionálov využívajúcich nástroje CAD. Novinka s 5,8 centimetrov vysokou skrinkou tak bola predstavená na podujatí Autodesk University. HP uvádza, že v porovnaní s bežnými skriňovými podnikovými počítačmi je mini počítač Z2 Mini s rozmermi 21 x 21 x 5,8 cm menší o 90 %.

3-hp-z2-mini-workstation

Po stránke hardvérovej výbavy je možné zvoliť procesor Intel Core i3, i5, i7, prípadne niektorý z modelov rady Xeon E3. Osadiť je ďalej možné 32 GB operačnej pamäte DDR4 a po stránke grafiky je v ponuke profesionálna grafická karta NVIDIA Quadro M620. Voliteľným doplnkom je M.2 SSD disk HP Z Turbo Drive pre rýchlejšiu prácu s ukladaním objemných dát. Inak tu nájdeme klasický SATA pevný disk s kapacitou 1 TB. Medzi vypichnuté vlastnosti patrí podpora pre pripojenie šiestich displejov priamo zo zariadenia a HP uvádza aj to, že Z2 Mini je o 63% tichší v porovnaní s ostatnými podnikovými mini PC.

hp-z2-mini-workstation_internal-look

V predaji by sa mali objaviť dva modely – Entry a Performance, obidva certifikované pre 20 profesionálnych aplikácií, medzi ktorými nájdeme AutoCAD, MicroStation, SOLIDWORKS, Vectorworks a ďalšie. Najväčším rozdielom je to, že Entry model neobsahuje dedikovanú grafickú kartu a ponúka menej konektorov – 3x DisplayPort a 4x USB 3.0. Model Performance pridáva ešte ďalší DisplayPort a dvojicu USB 3.1 Type-C konektorov.

2-hp-z2-mini-workstation

Vďaka malým rozmerom je počítač možné umiestniť pod dosku stola, prípadne na zadnú stranu monitora. Slúžia na to úchyty štandardu VESA. Osemhranná forma nového HP Z2 Mini má byť najunikátnejším dizajnom, ktorý HP vytvorilo za 35 rokov na trhu pracovných staníc. Zároveň si zachováva rozšírenú certifikáciu ISV a navyše je certifikovaná aj na 368 000 hodín záťaže. Pracovná stanica HP Z2 Mini bude na Slovensku dostupná od januára 2017 v cene od 599 eur bez DPH.

Zdroj: TS, TomsHardware

16.11.2016

+