MojWindows

Microsoft prostredníctvom svojho blogu oznámil, že vo Windows Store je dostupná prvá komerčná aplikácia určená pre headset HoloLens. Aplikácia s názvom SketchUp Viewer je určená architektom, inžinierom a konštruktérom, ktorí hľadajú spôsob ako v rozšírenej realite interaktívne pracovať so svojimi 3D modelmi v rámci návrhárskych a konštrukčných procesov.

SketchUp Viewer pre HoloLens vo svojej prvej verzii ponúka dva rozdielne režimy. V prvom používateľ môže svoj model umiestniť na menšiu plochu a pracovať s ním ako keby išlo o fyzický model. Potom ho môže zväčšovať a umiestniť tak, aby aj ostatní používatelia mohli prechádzať okolo a skúmať ho z každého možného uhla, prípadne ho môže pridávať už k existujúcim fyzickým modelom a sledovať tak, ako spolu zapadnú. Druhým režimom je prehliadka modelu v pomere 1:1. Ten je vhodný napríklad pre architektov, ktorí sa v rámci rozšírenej reality môžu prechádzať priamo v budovách, ktoré navrhujú a lepšie odhaliť prípadné nedostatky.

sketchup-viewer-3

Aplikácia SketchUp Viewer stojí neskromných 1599€, no nakoľko ide o profesionálny nástroj pre komerčné použitie, nejde až o takú veľkú pálku. Ceny profesionálnych aplikácií sa bežne pohybujú na tejto a častokrát aj vyššej úrovni. Podľa toho, čo Microsoft zverejnil na blogu, SketchUp Viewer už dokonca používa niekoľko veľkých spoločností

https://www.youtube.com/watch?v=12qd4rdN4N4

Zdroj: Microsoft

08.11.2016

+