MojWindows

Celosvetová iniciatíva Hodina kódu organizovaná pod záštitou Code.org s podporou Microsoftu sa blíži. Tento rok jej priebeh pripadol na týždeň od 5. do 11. decembra. V rámci iniciatívy si môže každý, deti, študenti aj dospelí, vyskúšať základy programovania. Hodina kódu sa teší aj podpore zvučných mien IT priemyslu, či už ide o zakladateľa sociálnej siete Marka Zuckemberga, alebo samotného Billa Gatesa. Na Slovensku sa do iniciatívy minulý rok zapojili osobnosti ako olympionička Danka Barteková, spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová, herec Juraj Kemka či choreograf Jaro Bekr.

Do Hodiny kódu sa môže zapojiť akákoľvek škola alebo záujmový krúžok. Učitelia môžu prihlásiť svoju triedu cez jednoduchý formulár na stránke www.hourofcode.com/us/sk a absolvovať so študentmi Hodinu kódu počas vyučovania, pričom po registrácii sa ich škola zobrazí aj na globálnej mape. Samotné lekcie sú špeciálne navrhnuté tak, aby pomocou vizuálneho programovania deťom pomohli veľmi rýchlo pochopiť základy fungovania programovacích jazykov.

Minecraft prináša nový prístup

Nová lekcia Minecraft tento rok prináša do Hodiny kódu pozmenený prístup. V prvej fáze sa účastníci oboznámia so základmi vizuálneho programovania a následne, v druhej fáze si budú môcť vytvoriť vlastný svet v prostredí Minecraft, kde zužitkujú získané vedomosti. Zapojiť sa bude možné aj do programovania v prostrediach ikonických sérií Star Wars, Angry Birds, či filmov Frozen a Moana. Každý, kto úspešne dokončí aspoň jednu z dostupných lekcií, automaticky získa medzinárodný certifikát o absolvovaní Hodiny kódu.

Zapojiť sa môžete aj z pohodlia domova

Na webe www.hourofcode.com sú zverejnené návody, ktoré Vám pomôžu Hodinu kódu absolvovať aj doma s deťmi. Žiadne predošlé skúsenosti s programovaním Vám netreba. Hry a videá sú dostupné aj v slovenčine. Cieľom iniciatívy je rozširovať digitálne zručnosti, a zároveň mladším ročníkom ukázať, že na počítači je možné robiť omnoho viac ako sa len hrať alebo hodiny tráviť na YouTube.

29.11.2016

+