MojWindows

Microsoft len pred pár dňami vydal kumulatívnu aktualizáciu KB3194496 pre Windows 10 s výročnou aktualizáciou. Aktualizácia určená (zatiaľ) pre počítače posúva číselné označenie zostavenia na 14393.222 a jej inštaláciou sa malo odstrániť viacero nedostatkov a celkovo zlepšiť kvalita systému.

Niekoľko používateľov ale naneštastie narazilo pri pokuse o inštaláciu na problémy. Tí, ktorých nešťastná situácia zasiahla, sa väčšinou obrátili na oficiálne fórum Microsoftu, kde žiadali o pomoc, či priamo nápravu v aktualizácii. Microsoft je s chybou oboznámený a podľa svojich vyjadrení už dokonca mal odhaliť príčinu. Oficiálna oprava by tak mala byť za dverami.

Medzičasom sa ale zo strany používateľov objavilo dočasné riešenie, ktoré väčšine pomohlo. Aktualizácia KB3194496 má podľa všetkého problém s dvojicou položiek z nástroja Plánovať úlohy. Konkrétne ide o XblGameSaveTask a XblGameSaveTaskLogon. Neoficiálne dočasné riešenie pozostáva z úpravy v nástroji Plánovať úlohy, vymazaní dvoch systémových súborov a drobnom zásahu v registroch.

Dočasné riešenie ako pri problémoch nainštalovať zostavenie 14393.222

Pokiaľ teda nechcete čakať, kým Microsoft zverejní svoje oficiálne riešenie a chcete si nainštalovať zostavenie 14393.222, môžete vyskúšať toto neoficiálne riešenie od používateľov. Vopred upozorňujeme, že nakoľko pôjde o zásahy do registrov a systémových súborov, odporúčame vytvoriť zálohu.

Po úspešnej inštalácii aktualizácie sa odstránené úlohy a súbory opätovne objavia v systéme a tak zmeny nie je potrebné vracať.

  • Otvoríme ponuku Štart, vyhľadáme a spustíme Task Scheduler (Plánovať úlohy).
  • Rozklikneme si Task Scheduler Library->Microsoft.
  • Klikneme na XblGameSave, čo nám na pravej strane otvorí zoznam úloh, ktoré sem spadajú. Pravým tlačidlom na myške klikneme na XblGameSaveTask a zvolíme Disable. Postup opakujeme aj s úlohou XblGameSaveTaskLogon.14393.222
  • Zatvoríme Task Scheduler.
  • Otvoríme si Prieskumníka (Win + E) a prejdeme na adresu „C:\Windows\System32\Tasks\Microsoft\XblGameSave“, kde vymažeme súbory XblGameSaveTask  a XblGameSaveTaskLogon.14393.222
  • Cez ponuku Štart alebo Spustiť (Win + R) si spustíme regedit.
  • Prekliknáme sa na adresu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\Microsoft\XblGameSave. 14393.222
  • Pravým tlačidlom na myške klikneme na kľúče XblGameSaveTask  a XblGameSaveTaskLogin, ktoré odstránime.
  • Zatvoríme Registry Editor a prejdeme do Nastavenia->Aktualizácie a zabezpečenie->Windows Update, kde klikneme na Vyhľadať aktualizácie a pokúsime sa o ich inštaláciu. 14393.222

Po vykonaní týchto krokov by sa vám aktualizácia už mala dať nainštalovať. Pokiaľ to však nepôjde, neostáva vám nič iné, len čakať na riešenie zo strany Microsoftu.

Zdroj: Neowin

03.10.2016

+