MojWindows

Windows XP bol oficiálne vydaný 25.októbra 2001 ako operačný systém určený pre domácnosti aj firemné použitie. Dnes teda oslavuje svoje 15-narodeniny, a tak si ho trochu pripomenieme. Vývojári sa pri tvorbe značne inšpirovali systémom Windows NT, no získal si povesť bezpečnejšieho a stabilnejšieho nástupcu. V priebehu celého trvania podpory sa XP-čko dočkalo trojice masívnych aktualizačných balíkov pod názvom Service Pack.

Systém oproti svojim predchodcom priniesol zásadne vylepšený vzhľad, prepracovanú ponuku štart ale hlavne užívateľsky priateľskejšie prostredie. Do apríla 2014, kedy bola ukončená jeho rozšírená podpora, sa predala až neuveriteľná jedna miliarda licencií, z toho približne 400 miliónov počas prvých piatich rokov od jeho uvedenia.

Windows_XP_SP3

Systém Windows XP patril k zbožňovaným a populárnym, a práve preto bol stále široko používaný aj po príchode nástupcov ako Windows Vista a Windows 7. Do dnešnej doby ho podľa odhadov používa približne 180 tisíc zariadení, značná časť z nich sú pritom bankomaty.

Ikonická fotografia, ktorá sa vďaka Windows XP stala najpoužívanejším pozadím na počítačoch, tento rok oslávila taktiež pekné výročie, konkrétne dvadsaťročnicu. Nesie názov Bliss a zachytil ju fotograf Charles O’Rear, keď cestoval za svojou terajšou manželkou cez vinársku oblasť severnej Kalifornie. Hoci doteraz nebolo zverejnené, koľko za fotografiu Microsoft zaplatil, má ísť o jeden z najväčších obnosov, ktoré kedy boli zaplatené za jedinú fotku. Fotografia Bliss je síce previazaná s operačným systémom Windows XP a ten je už na ústupe, jej autor však verí, že v srdciach ľudí ostane navždy. „Keď budete mať 90 rokov a Bliss sa niekde objaví, tak si poviete: Toto si pamätám! Keď sme mali stolový počítač, tak to predsa bolo na obrazovke.“

13502988_1139570326113482_3211558721718126795_o

Napriek tomu, že presná suma nebola odtajnená, povráva sa, že Microsoft za fotografiu zaplatil milióny dolárov, vďaka čomu sa stala druhou najdrahšou fotografiou všetkých čias. Samotný O’Rear ale v roku 2014 povedal: „Kedy som vedel, akou populárnou sa fotografia stane a na koľko počítačov sa dostane, vyjednal by som si lepšiu dohodu.“

Pokiaľ ste sa niekedy zamýšľali, z čo vzniklo to povestné XP, ide o skratku anglického slovíčka experience (skúsenosť). Ako kódové označenie počas vývoja bolo pritom zvolené označenie Whistler. Zdrojový kód nového operačného systému mal 50 miliónov riadkov.

Microsoft mal rozpracovanú dvojicu operačných systémov predtým, než ich zlúčil do jedného projektu, z ktorého vznikol Windows XP. Pôvodné projekty sa volali Odyssey a Neptune.

winxppro

Medzi minimálne požiadavky Windows XP patrili veci ako 64 MB operačnej pamäte a 1 GB voľného miesta na disku. Pre porovnanie Windows 10 vydaný v rok 2015 vyžaduje minimálne 1 GB operačnej pamäte a aspoň 16 GB voľného miesta na disku.

Rozšírená podpora pre Windows XP skončila kvôli obrovskej popularite až v apríli 2014, čím skončilo vydávanie bezpečnostných záplat. Od uvedenia systému na trh bolo pritom vydaných viac ako 700 bezpečnostných aktualizácií, viac ako polovica z nich bola označená ako kritická.

Jeho vydanie sprevádzala reklama, v ktorej sa Steve Ballmer chopil svojej role akčného predajcu.

 

25.10.2016

+