MojWindows

Ešte koncom minulého týždňa bolo pre Windows Insiderov v okruhu Fast ring vydané nové zostavenie Windows 10 s označením 14942. Tentokrát sa z novinky teší žiaľ len počítačové spektrum Insiderov, smartfóny si tak ešte počkajú. Zostavenie 14942 obsahuje peknú hŕstku noviniek a vylepšení.

Microsoft sa zameral na úpravy v ponuke Štart, Nastaveniach, registroch a ďalšie zmeny“pod kapotou“ tak, aby vylepšil ovládanie cez touchpad, či dokonca správanie systémových procesov na zariadeniach s viac ako 3,5 GB operačnej pamäte.

Čo je nové

Používatelia si teraz môžu vypnúť zobrazovanie zoznamu všetkých aplikácií v ponuke Štart. Túto možnosť nájdete v Nastavenia -> Prispôsobenie -> Štart -> Skryť zoznam aplikácií v ponuke Štart.

hide-app-list

V Nastaveniach pod položkou Zariadenia došlo pred časom k rozdeleniu nastavení pre Myš a Touchpad, ktoré teraz majú samostatné položky. Microsoft svoje kroky teraz posúva o úroveň ďalej tým, že prepracoval svoje algoritmy pre detekciu a vyhodnocovanie gest na touchpade. Ovládanie by tak malo byť pohodlnejšie.

V nástroji Registry Editor pribudla lišta, ktorá zobrazuje adresu, kde sa používateľ momentálne nachádza. V prípade potreby je z lišty možné adresu skopírovať alebo naopak prilepiť.

new_regedit_addressbar

Čas aktívneho používania, ktorý predstavuje časové okno, kedy nedôjde k automatickému reštartovaniu počítača pri inštalácii aktualizácii bol v prípade edícii  Pro, Enterprise a Education zvýšený na 18 hodín. V prípade edície Home je naďalej možné nastaviť len 12-hodinové časové rozpätie.

active-hours-18hours

Služba Windows Update dostala novú ikonu, ktorá sa zobrazuje pri oznámeniach v Centre akcií. Od tohto zostavenia je navyše možné spravovať oznámenia služby Windows Update.

Hostiteľ služby bude na zariadeniach s viac ako 3,5 GB operačnej pamäte rozdelený do samostatných procesov. Ich zlučovanie už totiž nemá také výhody ako  niekedy a navyše to prináša ďalší priestor pre vylepšenia ako zvýšenie spoľahlivosti, lepší prehľad o tom, čo sa deje, zníženie nákladov na správu a zvýšenie bezpečnosti.

services_2

Aplikácia Fotografie sa dočkala novej verzie, v ktorej bolo prepracované jej grafické rozhranie a pridané niektoré funkcie. Pribudol horizontálny navigačný panel, väčšie náhľady, nové animácie pre priblíženie a oddialenie, ako aj nový režim prehliadania obrázkov. Microsoft okrem toho oznámil, že aplikácia Fotografie je už dostupná aj pre konzolu Xbox One.

Čo bolo opravené a vylepšené

  • Vylepšené správanie aplikácie Moderátor v aplikáciách s ovládacím panelom na spodku.
  • Zadanie príkazu  sfc /scannow v príkazovom riadku so zvýšenou úrovňou prístupových práv už funguje správne.
  • Opravený problém s nečinnými oblasťami upozornení.
  • Opravený problém s pádom stránky Nastavenia->Prispôsobenie->Pozadie.
  • Opravený problém s nadmerným zaťažovaním procesora službou Windows Defender Antimalware Service Executable.
  • Opravený problém s dlhým načítavaním položky Zariadenia a tlačiarne v Ovládacom paneli.
  • Opravený problém s externými diskami, kedy sa partície namiesto formátovania NTFS ukazovali ako RAW.
  • Od tohto zostavenia a vyššie budú pri aktualizácii zachované vlastné mená tlačiarní.
  • Vylepšená snímková frekvencia v hrách bežiaci v režime celej obrazovky pokiaľ sa používa aplikácia Game Bar.

Známe chyby

  • Dotykové scrollovanie v niektorých Windows 10 aplikáciách je príliš citlivé.
  • Prihlasovanie do služby Xbox môže kvôli zmenám v správe procesov končiť chybou. Pre vyriešenie problému zadajte cez príkazový riadok nasledovný príkaz a reštartujte počítač.

„REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\XblAuthManager /v SvcHostSplitDisable /t REG_DWORD /d 1 /f“

  • Kvôli zmenám platformy môže Microsoft Edge pri zapnutí alebo zadaní adresy padať. Pre odstránenie problému zadajte cez Powershell nasledovný príkaz (môže dôjsť k vymazaniu cookies a histórie prehliadania)

„Get-ChildItem ‚HKCU:\Software\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\AppContainer\Storage\microsoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbwe\Children‘ | foreach {Remove-Item $_.pspath -Recurse}“

  • IIS World Wide Web Publishing Service (W3Svc) sa správne nespúšťa a kvôli tomu sa nedá pripojiť k lokálnym intranetovým serverom. Táto situácia sa týka webových vývojárov. Pre riešenie problémov zadajte z príkazového riadku nasledovné príkazy a reštartujte počítač.

„REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\W3SVC /v SvcHostSplitDisable /t REG_DWORD /d 1 /f“
„REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WAS /v SvcHostSplitDisable /t REG_DWORD /d 1 /f“

12.10.2016

+