MojWindows

Verejné testovanie cez program Windows Insider s vydaním ďalšej verzie Windows 10 naberá na obrátkach. Pre používateľov zapojených do aktualizačného okruhu Fast ring bolo len včera uvoľnené testovacie zostavenie 14951. To je dostupné jednak pre počítače, ale aj pre smartfóny.

Náš tip
Zhrnutie noviniek, vylepšení a chýb Windows 10 v zostavení 14946

Ďalšie zlepšovanie práce s Precision touchpadmi

Microsoft naďalej vylepšuje prácu s touchpadmi. Aktuálne zostavenie rozširuje základné gestá o zmenu hlasitosti a navyše umožňuje vytvárať vlastné gestá na základe klávesových skratiek.

Windows Ink

Kontextová ponuka v aplikácii Windows Ink Workplace umožňuje počas jedného otvorenia zmeniť farbu aj šírku pera. Pribudol aj nový nástroj – Stencils, ktorý obsahuje šablóny s uhlomerom, kružidlom a pravítkom.

windows-10-ink-protractorAby to nebolo málo, možnosti Windows Ink rozširuje aj do aplikácie Fotografie. Od verzie 16.1017.10000.0 je priamo na fotografie a videá možné kresliť a pridávať komentáre. Nová verzia aplikácie Fotografie zlepšuje možnosti orezávania a obsahuje niekoľko filtrov.

wp_20161001_19_50_04_pro_ink_li

Aplikácia Fotoaparát ponúka nové možnosti (PC aj smartfóny)

Rozhranie aplikácie prešlo viacerými zmenami, aby sa ľahšie ovládalo. Živé fotografie je možné zachytávať už aj na vybraných zariadeniach so zadným fotoaparátom ako Surface Book, Surface Pro 3 a 4, ako aj Surface 3. Podstatne viac používateľov sa ale môže tešiť z výkonnostných vylepšení aplikácie. Medzi nimi figuruje napríklad rýchlejšie zapnutie aplikácie a vylepšené nahrávanie veľkých videí na SD karty.

Náš tip
Insideri testujú Fotoaparát s upraveným rozhraním a funkciou Time Lapse

Vylepšenia pre vývojárov

Pre zapnutie režimu pre vývojárov Developer Mode sa už nevyžaduje reštartovanie systému a Windowsový podsystém pre Linux už oficiálne podporuje Ubuntu 16.04. Aktualizáciu zo súčasnej verzie ale musia vývojári vykonať ručne. Binárne súbory pre Windows je možné spúšťať priamo z príkazového riadka podsystému pre Linux.

Aplikácia Moderátor pre uľahčenie prístupu

Nové zostavenie prináša viacero vylepšení pre aplikáciu Moderátor vrátane celého zástupu opráv pre problémy spôsobované tabuľkami,webovými stránkami a rôznymi dialógovými oknami.

Ďalšie vylepšenia a opravy pre PC

  • Opravené pády systému na zariadeniach s režimom Connected Standby ako Surface Book a Surface Pro 4.
  • Opravené problémy s inštaláciou hier ako Forza Horizon 3, Gears of War a ďalšími z Windows Store. Rovnako boli opravené aj problémy so spúšťaním hier ReCore, Gears of War 4, Forza Horizon 3, Killer Instinct and Rise of the Tomb Raider.
  • Opravené drobné problémy s rozhraním okna príkazových riadkov pri používaní dvoch monitorov s odlišným DPI.
  • Opravený problém s nesprávnym zobrazovaním farieb v okne Hodiny a Kalendár, ktoré sa zobrazuje z notifikačnej oblasti.
  • Opravený problém, kedy nebolo možné pridať prihlasovanie cez PIN.
  • Opravený problém s pádmi aplikácie Hudba Groove pri pokuse o zmenu poradia pesničiek vo veľkých playlistoch.
  • Pri inštalácii nových aktualizácií budú zachované zmeny rozloženia kláves, ktoré ručne vykonal používateľ.
  • Vyriešený bol aj problém s pádmi aplikácie Adobe Photoshop Express pri úprave orezaných obrázkov.
  • Bezpečnostná funkcia SmartScreen už neblokuje prístupové práva k .csv a .xlsx súborom stiahnutým cez Microsoft Edge.
  • Funkcia RemoteFX pre virtuálne systémy už spravuje správne.

Známe chyby pre PC

  • Pokiaľ sa odhlásite z Windows aplikácií, kde používate Microsoft účet, nebudete sa môcť opätovne prihlásiť.
  • Používanie nového nástroja v aplikácii Windows Ink môže vyústiť v jej predčasné ukončenie.
  • V prípade, že používate bezpečnostné riešenie tretích strán, systém sa nemusí správne aktualizovať, a tak sa vráti k predošlému zostaveniu.

Novinky a opravy pre smartfóny

  • Pri používaní francúzskej klávesnice bude dochádzať k automatickému zadaniu medzery pred a aj za interpunkčnými znamienkami, tak, ako aby to bolo s súladne s pravidlami francúzskeho jazyka.
  • Systémové nastavenia Prispôsobenie medzi zvukmi opäť obsahuje možnosť Spúšť fotoaparátu.

Známe chyby pre smartfóny

  • Pokiaľ sa odhlásite z Windows aplikácií, kde používate Microsoft účet, nebudete sa môcť opätovne prihlásiť.
  • Pri reštartovaní smartfónu s týmto a predošlým zostavením sa systém môže javiť ako zaseknutý na na obrazovke s modrým logom Windows. Na pozadí však pracuje a kvôli drobnej chybe sa obvyklí proces mierne časovo predlžuje. Smartfón však nereštartujte po chvíľke totiž nabehne.
  • Aplikácia Excel po pridaní tabuliek zamrzne a nakoniec spadne.
  • Pokiaľ sa objavia časté systémové upozornenia na prekročenie nastaveného dátové limitu je v nastaveniach potrebné odstrániť nastavený limit.
  • Niektoré smartfóny sa pri sťahovaní aktualizácie zaseknú na 0%. Situáciu vývojári aktuálne prešetrujú. Dostupných je už niekoľko dočasných riešení, ktoré majú v tomto prípade pomôcť.
Náš tip
Čo je to program Windows Insider – súhrnný prehľad
20.10.2016

+