MojWindows

Microsoft približuje nový Windows Server 2016, ktorý je vôbec prvým hybridným serverovým operačným systémom a umožňuje priame a jednoduché prepojenie s cloudom Microsoft Azure. Zároveň osvetľuje, ako hybridný cloud zlepšuje infraštruktúru spoločností.

Hybridný cloud – zlatá stredná cesta?

Spôsoby podnikania sa v súčasnosti menia priam míľovými krokmi, a pokiaľ chcú firmy držať krok s konkurenciou, častokrát sa nevyhnú značným investíciám v oblasti IT. Východisko z tejto situácie mnohý nachádzajú v hybridnom cloude.

Nie všetky firmy sú v súčasnosti pripravené na úplný prechod na cloud. Dôvodov je pritom hneď niekoľko. Môže ísť napríklad o spoločnosti so zložitou IT infraštruktúrou a zastaranými aplikáciami, ktoré nie je možné presunúť do cloudu alebo im prechod na cloud neumožňuje sieťová odozva, obmedzenia dátovej priepustnosti či iné regulácie. Prípadne chcú mať úplnú kontrolu nad svojou infraštruktúrou a konfigurovať si ju podľa vlastných predstáv.

Práve takýmto spoločnostiam má hybridný cloud, teda kombinácia výhod cloudu a dátového centra, priniesť najväčšie benefity. Hybridný cloud môžu využívať na zálohu dát, prípadne na migráciu len niektorých aplikácií, a stále tak držať kontrolu pevne vo svojich rukách. Výhody hybridného cloudu Microsoft zhŕňa do štyroch základných bodov:

  • Konzistentnosť riešenia naprieč firemnou infraštruktúrou a cloudom vďaka známym nástrojom a systémovým zdrojom
  • Výkon a bezpečnosť na najvyššej úrovni v dátovom centre i v cloude
  • Flexibilita pri meniacich sa potrebách a nárokoch firmy
  • Schopnosť okamžite dodať potrebné systémové zdroje

Hybridný cloud s Windows Server 2016 a nový licenčný model

Z hybridného cloudu budú ďalej ťažiť zákazníci Microsoftu používajúci Windows Server 2016. Ide totiž o prvý hybridný serverový operačným systémom, ktorý ponúka priame a jednoduché prepojenie s cloudom Microsoft Azure. Pre administrátorov to znamená to, že z jedného miesta môžu spravovať lokálnu aj cloudovú infraštruktúru. Systém prináša zabudovanú ochranu proti výpadkom, čím má zvýšiť dobu prevádzky, ako aj ochranu voči strate dát. Nechýbajú ani možnosti ako presúvanie aplikácií pomocou virtuálnych strojov a kontajnerov do cloudu. Súčasťou Windows Server 2016 je antivírusový systém Windows Defender s ochranné technológie Secure Boot či Schielded Virtual Machines.

Administrátorov určite poteší skutočnosť, že prechod na Windows Server 2016 zo starších verzií je možné vykonať aj za plnej prevádzky a to bez výpadkov. Microsoft zvolil pri licencovaní nový model, kedy si firmy licencujú fyzické jadra procesorov. Tento spôsob má byť finančne atraktívnejší pre samotných zákazníkov.

Infografika Ako Cloud mení podnikanie

infografika_ako-cloud-meni-podnikanie

21.10.2016

+