MojWindows

HP Elite x3 je momentálne najlepším Windows smartfónom a okrem toho, že ponúka skutočne výkonný hardvér je zaujímavý aj po softvérovej stránke. Spoločnosť HP sa pritom netají tým, že je určený hlavne do firemného prostredia, kde má nahradiť viacero zariadení. Tento fakt dáva najavo aj samotným označením x3. Elite x3 v sebe podľa výrobcu spája tri veci – výkon a produktivitu počítača, prenosnosť tabletu a konektivitu smartfónu.

Náš tip
HP Elite x3 – smartfón pre biznis ako sa patrí | Prvé dojmy

Práve snaha o nahradenie počítača je veľmi zaujímavým aspektom. Hoci je Elite x3 skutočne výkonom nabitý smartfón a PC zážitok čiastočne prináša vďaka funkcii Continuum, stále to nestačí na to, aby plnohodnotne nahradil počítač. Najväčším nedostatkom je bez sporu to, že Continuum neumožňuje spúšťať klasické aplikácie. HP tu ale videlo potenciál pre ďalšie zlepšenie a prichádza s vlastnou nadstavbou, ktorá celé Continuum posúva o potrebnú úroveň vyššie. Konkrétne ide o službu HP WorkSpace.

https://www.youtube.com/watch?v=bAjQpM8PpVA

Virtualizované aplikácie potrebným zlepšením pre Continuum

O HP WorkSpace sa hovorilo už od začiatku roka, no dlho neboli známe žiadne podrobnosti, ako to bude presne fungovať a hlavne, koľko to bude stáť. HP Elite x3 v zahraničí išiel do predaja a vďaka tomu sme sa dozvedeli aj nové informácie o službe HP Workspace. Tá v skratke predstavuje vzdialený prístup ku klasickým desktopovým aplikáciám, ktoré bežia na serveroch spoločnosti HP a používateľ s nimi môže pracovať v režime Continuum. Služba dokonca funguje tak, že zákazníci si vyberajú, ktoré aplikácie potrebujú používať vo virtualizovanej podobe a HP im ich následne poskytne. Nakoľko aplikácie nebežia priamo na smartfóne a sú spúšťané na vzdialenom serveri, dochádza pri práci k určitej odozve a vyžaduje sa stabilné internetové pripojenie.

Veľmi zaujímavé je ale to, že služba nie je určená exkluzívne pre HP Elite x3, a aplikáciu je možné nainštalovať a používať na ľubovoľnom smartfóne s podporou režimu Continuum ako napríklad Lumia 950, Lumia 950 XL, či Acer Liquid Jade Primo. Na druhej strane, výhradne na Elite x3 je limitovaná ponuka bezplatného 60-dňového používania.

Náš tip
Continuum – zo smartfónu takmer plnohodnotný počítač

Každá sranda niečo stojí…

Už prvotné informácie naznačovali, že pôjde o službu s mesačnými poplatkami určenú pre firemný segment a nie koncového zákazníka. A tieto informácie sa ukázali ako správne. Služba je totiž rozdelená do troch rôznych ponúk. Základná zahŕňa 40 hodín prístupu mesačne a limitovaná je na 10 virtualizovaných aplikácií, čo stojí 579 dolárov ročne. Druhá ponuka zahŕňa 80 hodín prístupu mesačne k neobmedzenému počtu virtualizovaných aplikácií a stojí 939 dolárov ročne. Posledná ponuka k tomu pridáva prístup k VPN sieti pre vyššie zabezpečenie a stojí 2995 dolárov ročne.

Kto by o to mohol mať záujem?

Nuž, asi najhorúcejším kandidátom budú spoločnosti, ktoré potrebujú používať náročné aplikácie zatiaľ čo chcú zvýšiť mobilitu svojich zamestnancov. Mohlo by ísť o spoločnosti, kde nie sú finančné prostriedky na vybudovanie a správu vlastnej infraštruktúry pre virtualizáciu aplikácií. Vtedy je atraktívny aj fakt, že všetku prácu v pozadí vrátane technickej podpory poskytuje HP v cene predplatného.

hp-workspace

Viacero otáznikov

Stále je tu ale otázka ceny a celkovej praktickosti. Napríklad ponúkaných 40-hodín mesačne je málo a pre typického zamestnanca to predstavuje bežný pracovný týždeň, nie mesiac. Potreba značnej investície do smartfónu, príslušenstva a samotného predplatného pre HP WorkSpace tiež vyvoláva značné obavy. Na druhej strane by sa spoločnosť ako HP nepustila do nekalkulovaného rizika a vyzerá to tak, že o zákazníkov teda núdzu mať nebude. Služba ako taká rozhodne má potenciál a pri reálnej prevádzke HP získa potrebnú spätnú väzbu pre jej ďalšie vylepšovanie. Všetko to ale ukáže až prax a hlavne odozva jednotlivých trhov.

Napríklad u nás nad tým celým visí veľký otáznik. Slovenské zastúpenie spoločnosti HP totiž doteraz neposkytlo informácie o tom, kedy a či vôbec bude smartfón HP Elite x3 oficiálne predávať. Rovnako tak teda nepoznáme ani plány pre službu HP WorkSpace na našom trhu.

HP Elte x3-4

24.10.2016

+