MojWindows

Tvorcovia aplikácie AppRaisin už pred časom zverejnili štatistiky o tom, ktoré sú najlepšie hodnotené aplikácie pre Windows 10 a Windows 10 Mobile z pohľadu samotných používateľov. Práve AppRaisin totiž združuje obrovskú komunitu používateľov, ktorí hodnotia a navzájom si odporúčajú rôzne aplikácie. V tejto časti sa pozrieme na výber tretej desiatky najlepšie hodnotených aplikácií.

Náš tip
Najlepšie aplikácie pre Windows 10 podľa používateľov – 1 .časť

WinZip Universal

WinZip začínal ako jednoduchá aplikácia pre kompresiu súborov a prácu s archívmi. Počas svojich začiatkov patril medzi najpoužívanejšie aplikácie v tejto oblasti, no jeho pozíciu postupne prebral WinRar. Napriek tomu je stále rozšírený a v nových verziách už nejde len o archiváciu ale o komplexný nástroj pre správu, uchovávanie a zdieľanie súborov. WinZip je dostupný aj vo forme univerzálnej aplikácie pre Windows 10 a okrem počítača sa tak dá používať aj na smartfónoch.

Dokáže pracovať s 26 typmi súborov pre kompresiu, ponúka šifrovanie na armádnej úrovni,  obsahuje integráciu s Cortanou a rozhranie prispôsobené dotykovému ovládaniu. Neopomína ani prepojenie s cloduovými službami ako Drobpox, Google Drive alebo OneDrive. Aplikácia vyžaduje ročné predplatné vo výške 7,89€, no napriek tomu sa medzi používateľmi Windows 10 teší značnej popularite. Dobrým krokom zo strany vývojárov je 20-dňová bezplatná skúšobná doba počas ktorej sa používatelia môžu s aplikáciou podrobne oboznámiť. Nekupujú tak mačku vo vreci.

Forza Motorsport 6 : Apex

Vydaním hry Forza Motorsport 6: Apex sa populárna séria závodných hier Forza vôbec po prvýkrát dostala aj na počítače. Jej najväčším ťahákom je to, že je dostupná úplne zadarmo. Samozrejme, že oproti plateným konzolovým verziám toho obsahuje menej, no ponúka všetky milované prvky série Forza. Po nedávnej aktualizácii pribudla aj podpora pre vybrané volanty.  Dostupná je výhradne pre počítače s Windows 10. Pre jej inštaláciou je dobré pozrieť si odporúčané systémové požiadavky.

Dropbox

Ide o oficiálnu aplikáciu cloudovej služby Dropbox, ktorá ponúka jednoduché zdieľanie súborov naprieč zariadeniami a s ostatými ľuďmi. Opäť ide o univerzálnu aplikáciu s rozhraním optimalizovaným pre dotykové ovládanie. Bezplatne ponúka 2 GB priestor a výborne sa tak hodí na zálohu dokumentov a fotiek. Priamo z aplikácie je možné tlačiť súbory PDF, Word, PowerPoint, obrázky a ďalšie. Pomocou odkazov je možné jednotlivé súbory zdieľať len s vybranými, odkazy je navyše možné chrániť heslom. Nechýba integrácia funkcie Windows Hello, možnosť vrátiť vykonanú akciu, vyhľadávať v úložisku, komentovať jednotlivé súbory a ďalšie funkcie. Aplikácia je dostupná pre počítače a smartfóny.

Vine

Ide o aplikáciu neštandardnej sociálnej siete rovnakého mena, ktorá sa teší náramnej popularite. Celá je postavená na zdieľaní a komentovaní krátkych 6 sekudnových videí. Myšlienka stojaca za Vine je v tom podnietit kreativitu a poukázať na to, čo všetko sa dá zachytiť počas šiestich sekúnd. Aplikácia je dostupná pre počítače a smartfóny.

Perfect Tools

Aplikácia Perfect Tools v sebe zahŕňa širokú sadu užitočných nástrojov pre smartfóny. Ide o čítačku QR kódov, pravítko, kompas, uhlomer, vodováhu, prevodník mien, generátor hodu kockou, baterku, merač hluku, rýchlomer a ďalšie vychytávky. Okrem toho zobrazuje aj základné informácie o smartfóne ako aktuálny stav nabitia a odhadovanú výdrž batérie, názov zariadenia, rozlíšenie, či veľkosť obrazovky a verziu operačného systému. Ide o bezplatnú aplikáciu, a hoci ju nebudete využívať každý deň, je dobré mať ju poruke.

inKin

Ďalšia z netradičných sociálnych sietí, tentokrát určená pre milovníkov pohybu a fitness. Aplikácia prepája rôzne fitness zariadenia monitorujúce aktivitu nositeľa vrátane náramku Microsoft Band so sociálnou sieťou. Svoju aktivitu tak môžete porovnávať s priateľmi, spolupracovníkmi, či rodinou a súťažiť tak o to, kto je fyzicky najaktívnejší. Ďalej sa môžete zapájať do rôznych výziev ako napríklad za deň prejsť 10 000 krokov alebo za rok prejsť dĺžku Veľkého čínskeho múru a podobne. Svojich priateľov môžete dokonca vyzvať na 24-hodinový duel. Aplikácia okrem toho umožňuje nastaviť a podrobne sledovať ciele, ktoré chcete dosiahnuť, či už ide o počet krokov, spálených kalórií, prejdenú vzdialenosť alebo dĺžku pohybovej aktivity. Aplikácia je dostupná pre smartfóny.

Photo Editor | Polarr

Bezplatná verzia pokročilého editoru fotografií Photo Editor Pro | Polarr, ktorý stojí 19,99€. Určená je pre počítače s Windows 10 a obsahuje množstvo funkcií pre úpravu z verzie Pro a rovnaké používateľsky priateľské rozhranie. Photo Editor | Polarr podporuje prácu so súbormi JPEG, PNG a väčšinou formátov RAW až do 42 megapixelov. Obrázky je možné nahrať z lokálnych diskov, prípadne aj cloudových služieb ako OneDrive a Dropbox. Súčasťou aplikácie sú aj interaktívne návody, ako postupovať pri úpravách. Editor obsahuje nástroje pre úpravu expozície, sýtosti farieb, ostrosti, kontrastu a množstva ďalších. Okrem toho nechýbajú nástroje pre orezávanie, zmenu veľkosti, nakláňanie, ktoré dopĺňa sada efektov. Bezplatná verzia ponúka všetko potrebné pre základné úpravy a pokiaľ by používateľ potreboval čosi viac, môže si zakúpiť verziu Pro.

Groove Hudba

Groove Hudba je hudobný prehrávač predinštalovaný vo Windows 10. Poskytuje všetky funkcie, ktoré sa od prehrávača očakávajú a okrem toho je prepojený so službou OneDrive. Svoje skladby tak môžete nahrať do cloudu a z prehrávača Groove Hudba k nim pohodlne pristupovať v ďalších zariadeniach s Windows 10. Aplikácia sa popularite teší hlavne z dôvodu, že ako svoju súčasť obsahuje službu pre streamovanie hudby podobne ako Spotify. Prístup k nej je na základe mesačného predplatného Groove Music Pass. Až to umožní streamovať a sťahovať hudbu z jedného z najväčších katalógov hudby na svete. Táto služba ale nie je dostupná pre Slovensko.

myTube!

Jeden z nepopulárnejších a nepokročilejších klientov pre službu Youtube. Zameriava sa na to, aby používateľ mohol video sledovať bez prerušenia aj počas toho ako číta komentáre, prehľadáva Youtube kanály alebo ostatné videá. Pôvodné video totiž ostáva prehrávané na pozadí aplikácie. Navyše umožňuje pokračovať v prehrávaní videí aj počas práce s inými aplikáciami. Prehrávať je možné buď video alebo čisto jeho zvukovú stopu, čo môže prísť vhod pri šetrení dát. Cez myTube! je možné videá alebo ich zvukovú stopu sťahovať priamo do smartfónu, podporované je aj priame nahrávanie videí zo smartfónu na Youtube. Nechýba možnosť vytvárať zoznamy videí pre neskoršie prezretie, komentovať, či zdieľať videá. Aplikácia je k dispozícii ako trial verzia, ktorá obmedzuje ako dlho môžete videá sledovať. Či zaplatíte 0,99€ za plnú verziu sa teda môžete rozhodnúť na základe skúseností.

Valiant Hearts : The Great War 

Platená epizodická hra Valiant Hearts: The Great War hráčov zavedie do obdobia prvej svetovej vojny, v ktorom sa odohráva dojemný príbeh zameraný na prepletené osudy štyroch rôznych ľudí. Hráči tak postupne budú v 2D komiksovom svete zničenom vojnou za každého z dostupných hrdinov riešiť logické hádanky, ale prechádzať aj akčné sekvencie hry. Hra sa vo Windows Store objavila v máji, určená je pre počítače a smartfóny. Momentálne je ale z neznámych dôvodov nedostupná, nájsť sa dá ale na službe Steam.

Náš tip
Najlepšie aplikácie pre Windows 10 podľa používateľov – 2 .časť

29.09.2016

+