MojWindows

Spoločnosť Epson na veľtrhu IFA 2016 predstavila novú sériu projektorov, vrátane modelov s obrazovou technológiou 4K enhanced a HDR kompatibilitou. Nechýbali však ani Full HD projektory pre domáce kino.

Tie najatraktívnejšie kúsky nám priblížil priamo Roman Vejražka, Business Account Manager spoločnosti Epson zodpovedný za projektory v Európe. Pri tejto príležitosti sme ho aj trochu vyspovedali. Prezradil nám,  na čo sa zamerať pri výbere projektoru pre domácnosť, aj to aké sú výhody oproti televízii. Neopomenuli sme však ani súčasné trendy, či požiadavky v oblasti projektorov.

epson-projektory-3-of-7

Predstavená séria projektorov pre domáce kino

Z najvyššieho radu ide o Epson EH-TW9300W vybavený laserovou technológiou, životnosťou 20 000 hodín nepretržitej prevádzky, motorickým posunom objektívov a cenou 3600 €. Obsahuje obrazovú technológiu 4K enhanced, podporu UHD Blu-ray a HDR. Nechýba interpolácia snímok, 2,1-násobné optické priblíženie, či bezdrôtová technológia. Projekciu je tak možné prenášať úplne bez káblov a to dokonca aj pri rozlíšení 4K. Kontrastný pomer tohto projektoru je 1 000 000 : 1 a jas 2500 lm. Pri prevádzke dosahuje hlučnosť len 19 decibelov.

Stredný model EH-TW7300 je ochudobnený o funkciu bezdrôtového prenosu, má nižší kontrast 160 000: 1, ako aj nižší jas –  2300 lm. S výnimkou toho ale ponúka tie isté funkcie ako väčší brat, vrátane podpory HDR a 4K enhanced. Odporúčaná predajná cena je  tu stanovená na 3000€.

Projektor EH-TW6700W je najmenší z novej série. Poskytuje rozlíšenie Full HD, kontrast 70 000 : 1 a pripravený je aj pre zobrazovanie v 3D. Disponuje funkciou interpolácie obrazu na to, aby bol hladký a jednoduchý posun obrazu s pekným podaním. Nechýba ani technológia Lens Shift, čo znamená, že obraz je možné posúvať pomocou optického posunu šošoviek. Vyniká obrovským výkonom 3000 lm, vďaka čomu je vhodný aj na použitie za denného svetla. Koncová cena je stanovená na 1300 €.

epson-projektory-1-of-7

Rozhovor

Môžete nám trošku priblížiť, na čo sa zamerať pri výbere projektorov pre domácnosť?

Dnes sa až na výnimky do domácnosti hodí projektor s rozlíšením Full HD, prípadne WUXGA. Pri výbere je najdôležitejšie zvážiť si, aký bude spôsob využitia. Pokiaľ pôjde o projekciu filmov v noci, je dobré zamerať sa na kontrast nad 50 000 :  1 v kombinácii s čo najnižšou úrovňou hluku. Pokiaľ pôjde aj o sledovanie počas dňa, je dobré sa zamerať na výkon nad 2300 lm.

Dobrý projektor má 3-čipovú technológiu zobrazovania  (3LCD, SXRD, LCOS) pre takzvaný stály obraz. Lacnejšie jednočipové projektory poskytujú sekvenčné farebné zobrazenie, ktoré nevytvára obraz na plátne, ale vo vašom mozgu. Dôležitým parametrom je aj životnosť lampy, dnes sa pohybuje bežne nad 4000 hodinami.

Aké sú výhody projektorov v porovnaní s televíziou?

Najväčšou výhodou je veľkosť obrazu. Rozdiel medzi uhlopriečkou 1 meter a uhlopriečkou 3 metre nie je trojnásobný. Na dosiahnutie uhlopriečky 3 metre totiž potrebujeme 9 televízii s uhlopriečkou 1 meter. Pokiaľ sa na to teda pozrieme z pohľadu ceny, je projektor jasnou voľbou.

Je starostlivosť o projektor skutočne finančne náročná, ako sa hovorí?

Pre domáceho používateľa nevznikajú prakticky žiadne náklady. Stačí, ak si raz do roka vysaje filter v projektore obyčajným vysávačom. Jedinou cenovo náročnou vecou je výmena lampy. To sa ale týka používateľov, ktorí projekciou trávia veľa času. Nová lampa stojí približne 100 až 150 € a jej životnosť dosahuje 4000 hodín. Keď si to prepočítame, zistíme, že hodinová projekcia stojí prakticky necelé 4 centy.

Aké sú súčasné trendy a požiadavky v oblasti projektorov?

Medzi súčasné trendy patrí bezdrôtová projekcia Miracast, interpolácia obrazu, upscaling na Full HD a zvyšovanie výkonu. Najnovšie prichádza aj elektronický posun objektívu s pamäťou – ľahký prechod zo stranového pomeru 21:9 na 16:9. Najžiadanejšími vecami sú jednoznačne 4K a bezdrôtový prenos.

Čo pre projektory prinesie budúcnosť?

Do budúcna môžeme očakávať ultrakrátke projektory s laserovým zdrojom a 4K rozlíšením. Pôjde pritom o veľmi tiché a bezúdržbové stroje.

epson-projektory-5-of-7

Za predstavenie produktov a rozhovor ďakujeme.

27.09.2016

+