MojWindows

Spoločnosť Acer svoj výkonný smartfón so systémom Windows 10 Mobile pôvodne ukázala ešte počas výstavy IFA 2015, no oficiálneho predstavenia sme sa dočkali až v januári tohto roka. Smartfónov s mobilným Windowsom je na trhu veľmi málo a navyše tie, ktoré nie sú vytvorené Microsoftom, by sme mohli spočítať na prstoch jednej ruky. Preto je príjemné vidieť, že aj ostatní výrobcovia sa rozhodli prísť s vlastným kúskom.

V marci sme na vyskúšanie dostali pred-produkčný kúsok a naše prvotné skúsenosti sme spísali v prvých dojmoch. No len pred pár dňami sme k dispozícii dostali finálny model spolu s dokovacou stanicou, ktorý putuje do rúk koncového zákazníka, a tak sa na jednotlivé aspekty môžeme pozrieť podrobnejšie.

acer-liquid-jade-primo

Konštrukcia

Acer po konštrukčnej stránke stavil na osvedčené dizajnové línie série Jade, ktoré poznáme z modelov so systémom Android. Polykarbonátové telo má zahnuté okraje a v ruke tak sedí veľmi dobre aj napriek tomu, že je trošku dlhšie. Chrómový rámček po obvode mu navyše dodáva prémiový vzhľad. Dominantou prednej strany je prirodzene displej s tenkými rámikmi po bokoch. Nad ním je umiestnená dióda pre signalizáciu nabíjania a notifikácii, senzory a predný fotoaparát.

acer-liquid-jade-primo-2

Všetky tlačidlá boli umiestnené na pravú stranu. Tú lemujú tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapnutie/vypnutie zariadenia, ako aj sloty pre vloženie SIM kariet. Tlačidlo spúšte fotoaparátu by sme tu hľadali márne a vyriešené je len softvérovo. Rovnako sú riešené aj navigačné tlačidlá, čo je ale tradičné. Tlačidlá vyžadujú trochu viac tlaku na to, aby boli stlačené, a pri nosení vo vrecku tak nedochádza k náhodnému stlačeniu, čo oceňujeme.

acer-liquid-jade-primo-3

Na hornej hrane je umiestnený 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel a na protiľahlej, spodnej, strane je situovaný konektor USB Type-C. Ten okrem nabíjania a dátových prenosov slúži aj na pripojenie k dokovacím staniciam pre režim Continuum.

acer-liquid-jade-primo-4

Na zadnej strane nájdeme fotoaparát, logo spoločnosti Acer a okrúhly reproduktor. Na kvalite konštrukcie si Acer dal záležať a neobjavuje sa žiadne nepríjemné praskanie, či prehýbanie. Rozmery zariadenia sú 156,5 x 75,9 x 8,4 mm a váha 150 gramov.

acer-liquid-jade-primo-5

Displej

Dominantou prednej strany je AMOLED displej s 5,5-palcovou uhlopriečkou, ktorý síce ponúka len konzervatívne Full HD rozlíšenie, no to je úplne dostatočné. Zobrazovaný obsah je ostrý a systém ho výborne prispôsobuje, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje na veľkosti prvkov, s ktorými sa pracuje veľmi príjemne. Prekvapením je vysoký jas displeja vďaka čomu sa so smartfónom dalo bez väčších problémov pracovať aj na priamom slnku. Proti nadmernému poškodeniu displej chráni odolné sklo Gorilla Glass 2.5D.

acer-liquid-jade-primo-6

Hardvér a výkon

Primo patrí medzi vlajkové lode a o dostatok výkonu preto rozhodne nie je núdza. Vybavené je šesťjadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon 808, ktorému sekunduje 3 GB operačná pamäť a vnútorné úložisko s kapacitou 32 GB. Pre samotného používateľa je k dispozícii okolo 24 GB. Ak by to niekomu náhodou nestačilo, pomocou micro SD karty (slot je možné použiť i pre druhú SIM) je ukladací priestor možné rozšíriť až o ďalších 128 GB.

acer-liquid-jade-primo-7

Benchmark AnTuTu ohodnotil na 71 840 bodov. Systém pracoval relatívne hladko a Primo si bez väčších problémov poradilo aj s režimom Continuum. Počas používania sme ale narazili na nepríjemnosť vo forme náhodných reštartov, prípadne úplných vypnutí. Počas týždňového používania sme tieto situácie zaznamenali trikrát: raz pri práci s fotoaparátom, raz pri používaní prehliadača Microsoft Edge a do tretice sa reštartovanie objavilo pri uzamknutom smartfóne, ktorý nečinne ležal na stole. Nakoľko sme používali systém ešte bez výročnej aktualizácie, je možné, že nová verzia systému prinesie vyššiu stabilitu.

Acer sa navyše rozhodol do zariadenia neinštalovať žiadne vlastné aplikácie. Používateľ tak do ruky dostáva systém Windows 10 Mobile v jeho prirodzenej, čistej podobe. Po stránke softvéru zamrzia chýbajúce funkcie ako Glance Screen, prebudenie dvojitým poklepaním a dodatočné nastavenia, ktoré poznáme z Lumií.

Konektivita

Z pohľadu konektivity tu nájdeme konektor USB Type-C, 3,5mm jack, Bluetooth 4.0 a samozrejme Wi-Fi. Smartfón ale bohužiaľ nie je vybavený podporou NFC. Sloty na SIM kartu formátu nano sú hneď dva, pričom vrchný z nich zároveň slúži aj ako slot pre micro SD kartu. V praxi sa preto budete musieť rozhodnúť medzi používaním druhej SIM karty a pamäťovou kartou. Nechýba podpora pre mobilné siete štandardov 2G, 3G a LTE.

Continuum a dokovacia stanica

Continuum je nepochybne jednou z najzaujímavejších funkcií operačného systému Windows 10 Mobile. Veď premeniť svoj smartfón na počítač nabitý produktivitou a nosiť tak len jedno zariadenie je dlhodobým snom nejedného používateľa. Microsoft v tejto oblasti začal podnikať rázne kroky a ich výsledkom je práve vznik funkcie Continuum. Tá používateľovi umožňuje priamo cez smartfón spúšťať univerzálne aplikácie pre Windows 10 a pracovať s nimi na veľkej obrazovke pripojeného monitora, či televízie s využitím klávesnice a myšky. Celkový zážitok sa tak posúva smerom k práci s počítačom. A hoci myšlienka je to pekná a s režimom Continuum sa v kancelárii dá skutočne pracovať, stále ide o mladý koncept prechádzajúci vylepšeniami.Continuum-9

Testovaný smartfón Acer Liquid Jade Primo vo svojom tele ukrýva poriadnu hárdverovú výbavu, a tak mu Continuum samozrejme nechýba. Výrobca Acer dokonca ponúka vlastnú dokovaciu stanicu Acer Display Dock, ktorá obsahuje konektor HDMI a trojicu USB pre pripojenie potrebných periférií. Smartfón sa do doku zasúva z hora a na jeho pripojenie slúži konektor USB-C. Ten okrem prenosu obrazu a dát slúži aj na nabíjanie batérie. Primo sa do doku vkladá pomerne stuha, no práve vďaka tomu v ňom sedí veľmi pevne a nehrozí žiadne riziko náhodného odpojenia. Použitie doku však do značnej miery obmedzuje jednu z vlastností režimu Continuum – to, že používateľ môže aj naďalej pracovať so smartfónom. Napríklad telefonovanie je v tomto prípade obmedzené na hlasitý odposluch.

acer-liquid-jade-primo-9

Po pripojení potrebného príslušenstva, obrazovky a smartfónu je aktivácia Continuua automatická a trvá len pár sekúnd. Ako prvé na používateľa vybehne inštruktážne video, ktoré ho oboznámi s tým, čo to Continuum vlastne je. Nasleduje prechod do známeho, no predsa len trochu odlišného prostredia Windows 10. Okrem klasického panelu úloh, kde však nie je možné pridať odkazy na aplikácie, tu nájdeme aj novú hornú lištu s informáciami o mobilnej sieti, Wi-Fi, jazyku, stave batérie a čase. Centrum akcií je na svojom správnom mieste a hoci obsahuje nastavenia, na ktoré je používateľ zvyknutý z počítača, tlačidlá pre Rýchle akcie sú umiestnené na jeho vrchu. Kopíruje tak schému z mobilného systému. Zmeny sú ľahko badateľné aj v ponuke Štart, či systémových nastaveniach. Na pracovnú plochu napríklad nie je možné umiestňovať žiadne ikony ani súbory.

Continuum-3

Primo zvláda prácu v režime Continuum veľmi dobre. Pri základnej kancelárskej práci v dokumentoch alebo prezeraní mailov odozvu prakticky nezaznamenáte. Akonáhle ale siahnete po webovom prehliadači a otvoríte si viacero stránok alebo začnete používať aplikácie súčasne na smartfóne a monitore, v tom momente je citeľné spomalenie. Na druhej strane si Primo poradilo so streamovaním Full HD videí.  Pri používaní režimu Continuum síce získate pocit, že pracujete na počítači, no po stránke celkového výkonu je tu stále značný rozdiel. To ale momentálne platí pre prácu v režime Continuum všeobecne.

Po stránke produktivity tu však chýba jedna zásadná vec, a to súčasné používanie dvoch alebo viacerých aplikácií. V súčasnosti ste limitovaní na prácu s jednou aplikáciou, ktorá beží v režime celej obrazovky. Na pozadí síce môžete mať aplikácií spustených viacero, no musíte medzi nimi prepínať, čo predstavuje značné spomalenie pri práci. Druhým problémom je to, že z práce na počítači je človek väčšinou zvyknutý na určité aplikácie, a tie nie sú vždy dostupné ako univerzálne aplikácie pre Windows 10. Totiž, iné ako univerzálne aplikácie nespustíte. Ich počet sa síce od uvedenia funkcie podstatne rozrástol, no stále to nie je úplne ideálne. Aj preto Continuum hodnotíme ako vhodné hlavne na kancelársku prácu.

Continuum-10

Základ na to nájdeme priamo v systéme – aplikácie balíka Office (vyžadujú predplatné), Microsoft Edge, Pošta, Kalendár, Skype a Prieskumník. Práve Prieskumník umožňuje pohodlný prístup k súborom na USB kľúčoch pripojených cez dokovaciu stanicu. Okrem toho, samozrejme, môžete cez Microsoft Edge pristupovať k webovým verziám rôznych služieb, čo tiež príde vhod. Dostupná je napríklad aj webová verzia kancelárskych nástrojov Office Online, ktorá bezplatne ponúka nástroje Word, Excel, PowerPoint a OneNote so všetkými základnými funkciami.

Fotoaparát a video

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 21 Mpx a na tomto smartfóne je zaujímavým prvkom. Skúsenosti s jeho používaním sú  ďaleko od ideálnych a častokrát sa líšili ako deň a noc. Blesk funguje veľmi dobre a fotoaparát pri správnych podmienkach zachytáva snímky nadpriemernej kvality. Správal sa ale ťažkopádne a medzi okamihom, kedy sme stlačili tlačidlo pre zachytenie snímky a momentom, kedy k tomu skutočne došlo, bolo citeľné oneskorenie. Automatike navyše robí značný problém zaostrovanie, kedy buď zaostruje neprimerane dlho alebo nedokáže vôbec zaostriť bez toho, aby sme označili konkrétny bod, na ktorý sa má zamerať.

Aplikácia Fotoaparát už obsahovala možnosť vytvárať panoramatické snímky, čo sme aj vyskúšali a nenarazili sme na žiadne problémy.

wp_20160908_09_13_56_panorama

Smartfón dokáže zaznamenávať video výhradne pri 30 snímkach za sekundu v rozlíšeniach 720p, 1080p a 4K.  Nahrávanie videa je bezproblémové a kvalita záznamu je aj pri rozlíšení 4K vynikajúca. Preto predpokladáme, že za vyššie spomínané problémy pri fotení, je zodpovedný softvér. Či ale nedostatky odstráni budúca aktualizácia od výrobcu alebo priamo výročná aktualizácia od Microsoftu, zatiaľ nevieme. Predný fotoaparát má rozlíšenie 8 Mpx a umožňuje zachytávať video v rozlíšení Full HD pri 30 snímkach za sekundu. Na videohovory a prípadne aj nejaké to selfie viac než bohato postačuje.

Zvuk

Reproduktor je troška neobvykle umiestnený v spodnej časti zadnej strany smartfónu. Dizajnovo je vytvorený tak, aby ladil s okrúhlim fotoaparátom. Svoju prácu odvádza dobre s vysokou hlasitosťou. Predný reproduktor a mikrofón pri telefonovaní poskytujú kvalitný a čistý zvuk.

acer-liquid-jade-primo-10

Batéria

Zabudovaná batéria s kapacitou 2 870 mAh, ku ktorej sa používateľ nedostane a nemôže ju teda vymeniť. Čo sa týka výdrže, tak skutočne náročný pracovný deň sme končili so zvyškom na úrovni 20%.  Smartfón tak večer putoval na nabíjačku. Pri striedmejšom používaní je možné dopracovať sa k dvojdňovej výdrži. Všetko to samozrejme závisí od toho, akým spôsobom ho budete používať. S predlžením výdrže dokáže napríklad veľmi dobre pomôcť režim šetrenia batérie, ktorý je súčasťou operačného systému. Nabíjanie prebieha pomocou konektoru USB Type-C a s priloženou nabíjačkou to z úplného vybitia na dosiahnutie 100% trvá približne 2 a pol hodiny. Podpora pre bezdrôtové nabíjanie chýba.

acer-liquid-jade-primo-11

Záver

Acer Liquid Jade Primo je vlajková loď spoločnosti Acer, ktorá vzbudzuje pozornosť hlavne podporou funkcie Continuum a s tým súvisiacim výkonom. Nechýba ani kvalitný displej s vysokým jasom, dobré spracovanie, 8 Mpx predná kamera a podpora pre Dual SIM. Práve táto kombinácia spolu so systémom ho ženie smerom do podnikovej sféry. Určite však osloví aj nejedného bežného používateľa. Pohľad na kapacitu batérie môže pri tejto hardvérovej výbave spôsobovať obavy, no náročný pracovný deň zvládne s prehľadom.

acer-liquid-jade-primo-12

Čo sa týka nedostatkov, zamrzí absencia skeneru očnej dúhovky, a teda aj funkcie Windows Hello, ktorú by určite ocenil nejeden používateľ. Najväčšie úskalia tohto inak podareného smartfónu zdá sa pramenia z oblasti softvéru. Ide o náhodné reštarty a problematické správanie fotoaparátu. Akonáhle budú tieto problémy odstránené (možno ich rieši už výročná aktualizácia), pôjde o skutočne výborný kúsok. Napriek tomu  tu ešte ostáva otázka ceny.

Acer Liquid Jade Primo má oficiálnu predajnú cenu stanovenú na 599€, čo  pri aktuálnej situácii na trhu nebude ľahké: Microsoft sa totiž pustil do masovej likvidácie svojich skladových zásob vlajkových lodí Lumia 950 a 950 XL. Akonáhle sa situácia okolo Lumií stabilizuje, budú smartfóny od ostatných výrobcov podstatne atraktívnejšie. A s tým samozrejme aj Liquid Jade Primo od Aceru.

+ Kvalitný displej s vysokým jasom
+ Dobré spracovanie
+ Continuum
+ Dual SIM

– Problematický softvér (fotoaparát, náhodné reštarty, chýbajúci Glance Screen)
– Vyššia cena pri aktuálnej situácii na trhu
– Chýbajúce Windows Hello, NFC a bezdrôtové nabíjanie

22.09.2016

+