MojWindows

Po vydaní výročnej aktualizácie pre Windows 10 sa vývojári v Microsofte konečne môžu naplno venovať prácam na ďalšej veľkej aktualizácii. Tá je zatiaľ známa len pod kódovým označením Redstone 2 a informácie o tom, čo by mala obsahovať sú veľmi strohé. Napriek tomu sa už dlhšiu dobu z viacerých strán ozývajú hlasy, ktoré hovoria, že Microsoft sa dôrazne zameria na produktivitu.

Portál WindowsCentral priniesol viacero informácii o tom, čo Microsoft plánuje pre Windows 10 v budúcom roku. Dôrazne však upozorňuje, že tieto plány sú v štádiu konceptu a ľahko môže dôjsť k zmene alebo úplnému upusteniu od niektorých z nich. Koľko z toho, čo je momentálne v štádiu výberu a prvotného vývoja sa skutočne dostane do aktualizácie Redstone 2 je tak otázne.

Office Hub

Jednou z plánovaných noviniek má byť lepšia integrácia Office 365 priamo do prostredia Windows 10. Podľa informácií z interných dokumentov na to má slúžiť Office Hub, cez ktorý bude používateľ môcť pristupovať ku všetkým Office dokumentom, emailom, udalostiam v kalendári, ako aj súvisiacim aplikáciám. Cez Office Hub by sa mali dať sledovať aj úpravy v dokumentoch zdieľaných cez OneDrive a SharePoint.

Windows 10 Redstone 2

V aktuálnych konceptoch sa hľadá správne miesto, kde by bolo Office Hub vhodné umiestniť. Medzi kandidátov má spadať zabudovanie do Cortany, Centra akcií alebo vytvorenie vlastnej oblasti na panely úloh. Odtiaľ by sa Office Hub otváral podobne ako je to v prípade Cortany.

Okrem funkcie Office Hub sa Microsoft pohráva s myšlienkou viacero služieb prepojiť s vyhľadávaním cez Cortanu a Prieskumníka. Ako príklad sa uvádza, že používateľ by vyhľadal pojem „emaily z tohto týždňa“ a Cortana by mu sprostredkovala emaily z aplikácií Outlook, Exchange a podobne.

Windows 10 Redstone 2

Working Sets

Vylepšeniami má prejsť aj samotný Office, kde sa hľadajú spôsoby, ako uľahčiť prácu a znížiť počet prvkov, ktoré by používateľa rozptyľovali. Microsoft plánuje Office vo Windowse takpovediac priniesť do popredia. Dosiahnuť to plánuje pomocou pridania rôznych nástrojov a bližšieho prepojenie s Cortanou, Centrom akcií a prehliadačom Microsoft Edge.

Nová funkcia s pracovným označením „Working Sets“ má slúžiť na jednoduchú organizáciu a vyhľadávanie súborov, dokumentov, ľudí a potrebného materiálu do takzvaných „setov“. Používateľ tak bude mať z jedného miesta prístup ku všetkému čo pre daný projekt potrebuje. Tieto „sety“ bude možné pripnúť na ponuku Štart a panel úloh. Po otvorení sa zobrazia všetky súbory a dokumenty súvisiace s daným projektom. Prechod medzi jednotlivými dokumentami tak bude prakticky okamžitý.

Do funkcie Working Sets má byť integrovaná aj Cortana, ktorá bude asistovať a ponúkať relevantné súbory pre „set“ s ktorým sa aktuálne pracuje. Pribudnúť jej má aj nový pokyn „Hold my calls“, kedy dočasne vypne všetky upozornenia vrátane emailov, správ a samozrejme prichádzajúcich hovorov. Tým sa minimalizuje rušenie počas práce v prostredí Office. Working Sets má mať svoje miesto aj v Centre akcií, kde sa bude zobrazovať posledná aktivita v zdieľaných dokumentoch. Používateľ tak bude môcť „skočiť“ do dokumentu v ľubovoľnom okamihu a vykonať vlastné úpravy, prípadne komentovať zmeny, ktoré vykonali ostatní spolupracovníci.

Windows 10 Redstone 2

OneClip

Na zlepšení produktivity sa má podpísať aj aplikácia OneClip. Tá slúži na zdieľanie dát naprieč viacerými zariadeniami. Cez aplikáciu si spárujete notebook so smartfónom. Všetko, čo následne skopírujete do OneClipu na smartfóne sa vám zobrazí vo OneClipe na notebooku a opačne. V koncepte, ktorý sa na svetlo sveta dostal ešte minulý rok bolo možné zdieľať dokumenty, fotografie, screenshoty, text a telefónne čísla. Aplikácia OneClip v podstate predstavuje jednoduchú schránku, kam môžete vkladať veci a tie sú potom prístupné na všetkých pripojených zariadeniach.

Windows 10 Redstone 2

Zdroj: WindowsCentral

18.08.2016

+