MojWindows

Po inštalácii výročnej aktualizácie si viacero používateľov všimlo problém, kedy im v  aplikáciách náhle prestala fungovať webkamera. Situácia sa týka produktov so záznamom vo vyššom  rozlíšení, ktoré na dátový prenos využívajú formáty MJPEG a H.264. Ide teda o väčšinu kvalitných webkamier, ktoré pomocou komprimovania videa znižovali objem prenášaných dát.

Problémy vznikli po tom, ako sa Microsoft rozhodol aplikáciám zabrániť v používaní spomínaných formátov. Prešiel totiž na nový model, kedy systém aplikáciám obraz distribuuje cez systémový nástroj Windows Camera Frame Server. Vďaka tomu môžu k obrazu súčasne pristupovať viaceré aplikácie, no na druhej strane nemôžu používať formáty MJPEG a H.264.

Pre zariadenia by totiž predstavovali zbytočnú záťaž, kvôli tomu, že prístup viacerých aplikácií  by znamenal viacnásobnú potrebu dekódovať obraz. Problém by spôsobovali aj rozdielne nastavenia parametrov pre rôzne aplikácie. Odstrihnutie podpory ale prinieslo viacero problémov, s ktorými sa  nepočítalo. Prestali totiž pracovať aplikácie, ktoré pracujú s webkamerami a s podporou týchto formátov počítajú.

Microsoft sa bráni, že zmena bola avizovaná vopred a partneri tak mali dostatok času pripraviť sa na ňu. Podľa informácií portálu Thurrott.com má ale problémy aj aplikácia Skype, teda priamo produkt Microsoftu. Niektoré webkamery po inštalácii výročnej aktualizácie počas používania mrznú. Inokedy sa používatelia sťažujú, že počas používania webkamery majú značne limitované rozlíšenie záznamu, ako aj nízky počet snímok za sekundu, čo spôsobuje trhanie obrazu.

Microsoft priznal chybu a v súčasnosti pracuje na riešení. Plánuje vrátiť podporu pre potrebné komprimované formáty. Zatiaľ čo formát MJPEG by sa mal vrátiť formou systémovej aktualizácie v septembri, v prípade H.264 to potrvá o niečo dlhšie. Najskôr vraj musí prejsť dôsledným testovaním.

Dočasné riešenie pri mrznutí

Pokiaľ vám po inštalácii výročnej aktualizácie začala pri používaní mrznúť webkamera alebo aplikácie, ktoré ju využívajú, pomôcť by vám mohlo dočasné riešenie. Vyžaduje však drobnú úpravu v systémových registroch. Cez aplikáciu Regedit si otvorte umiestnenie HKEY_LOCAL_MACHINE \SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows Media Foundation\Platform a ručne tam pridajte DWORD s názvom EnableFrameServerMode a hodnotou 0.

Webkamera

Zdroj: Thurrot

22.08.2016

+