MojWindows

Napriek nízkemu podielu na trhu, Tatra banka na mobilnú platformu Windows rozhodne nezanevrela. Na rozdiel od väčšiny bánk, ktoré sa rozhodli pre udržiavací režim, sa tejto oblasti naďalej aktívne venuje a hľadá nové spôsoby, ako potešiť svojich klientov. Vďaka tomu sme len nedávno boli svedkami toho, že ako prvá slovenská banka vydala univerzálnu aplikáciu pre Windows 10.  Prekročila tak pomyselnú hranicu a svoju aplikáciu Čítačka začala ponúkať aj na počítačoch a notebookoch. Len ako jedna z dvoch slovenských bánk klientom ponúka hneď tri aplikácie pre platformu Windows. Tieto aplikácie pritom obsahujú všetky funkcionality, ktoré klienti potrebujú pre prácu s financiami. Poďme si ich trošku priblížiť.

Tatra banka

Základnou aplikáciou pre mobilný banking, ktorú Tatra banka ponúka svojim klientom nesie príznačný názov – Tatra banka. Bez nutnosti prihlásenia aplikácia poskytuje kurzový lístok, prehľad pobočiek a bankomatov na mape a možnosť požiadať banku o kontaktovanie v súvislosti s niektorým produktom. Po aktivácii a prihlásení sa možnosti aplikácie prirodzene dramaticky rozrastú.

Tatra banka

Nájdeme tu zoznam a detailný prehľad účtov dokonca aj s mesačným výpisom operácií vo formáte PDF, prehľad kreditných a debetných kariet s možnosťou blokovania a nastavovania limitov. Šikovná je aj funkcia, ktorá umožňuje povoliť používanie karty len na určitých kontinentoch, čo značne zvyšuje ochranu pred prípadným zneužitím. Nechýba ani prehľad aktuálnych úverov, možnosť vykonávať platby, vytvárať trvalé príkazy, či praktická funkcia skener platobných poukazov a faktúr.

Tatra banka

Aplikácia Tatra banka sa vyznačuje funkciou Výber z bankomatu. Funguje to tak, že cez aplikáciu si vyberiete sumu v rozmedzí od 10 po 200 € a následne dôjde k vygenerovaniu jednorázového šesťmiestneho kódu, ktorý zadáte v najbližšom bankomate Tatra banky. Jeho platnosť je 20 minút. Ak si peniaze z bankomatu nevyberiete, výber automaticky exspiruje, prípadne ho viete zrušiť aj ručne cez aplikáciu. Výber týmto spôsobom je veľmi praktický a to hlavne v prípade, ak si zabudnete platobnú kartu a nutne potrebujete hotovosť.

Aplikácia Tatra banka je bezplatne dostupná cez Windows Store na smartfónoch so systémom Windows Phone 8, 8.1 a Windows 10 Mobile.

TB Viamo

Druhou z ponúkaných aplikácií je TB Viamo. Pomocou tejto aplikácie je jednoduchým spôsobom možné prijímať a zasielať peniaze priamo cez smartfón a to s využitím telefónneho čísla. Odpadajú tak starosti súvisiace s číslom účtu. Druhou dôležitou možnosťou využitia aplikácie je tzv „Platba firme“,  vďaka ktorej môžete jednoducho zaplatiť u vybraných obchodníkov, v e-shopoch alebo si napríklad dobiť kredit na telefón.

TB

Maximálne je možné poslať sumu 200€. V aplikácii nájdeme prehľadný zoznam transakcií s podrobnými informáciami a možnosťou opakovať platbu. Pomocou komentárov je pre väčší prehľad možné značiť si dôvod platby. V prípade straty alebo odcudzenia smartfónu sa nie je potrebné obávať zneužitia aplikácie. Každá platba sa totiž potvrdzuje zvoleným PIN kódom. Ten je vytvorený pri prvotnej aktivácii a registrácii aplikácie. Aktivačný proces začína na stránke www.viamo.sk.

TB Viamo

Aplikácia TB Viamo je bezplatne dostupná cez Windows Store na smartfónoch so systémom Windows Phone 8, 8.1 a Windows 10 Mobile.

Čítačka

Treťou a poslednou aplikáciou, ktorú Tatra banka ponúka svojim klientom na platforme Windows je Čítačka. Ako sme spomínali v úvode, táto aplikácia je ako prvá slovenská banková aplikácia dostupná aj vo forme univerzálnej aplikácie pre Windows 10. Používať sa tak dá na smartfónoch, tabletoch, notebookoch, ale aj stolových počítačoch s týmto systémom. Okrem toto je samozrejme dostupná aj vo verzii pre smartfóny so systémom Windows Phone 8 a 8.1.

apka

Aplikácia Čítačka klientom podstatne uľahčuje realizáciu platieb cez internet banking, no zároveň nastavuje vysokú latku bezpečnosti. Na overovanie platieb musia totiž už od samého začiatku používať hardvérovú čítačku v kombinácii s kartou. No a práve aplikácia Čítačka tento nepraktický fyzický aspekt plnohodnotne nahrádza. Slúži na generovanie kódov pre vstup do Internet bankingu, aktiváciu mobilnej aplikácie a overovanie platieb. Obrovskou výhodou je to, že na svoje fungovanie nevyžaduje aktívne dátové pripojenie. Aplikáciu je pre používanie potrebné aktivovať. Tento proces prebieha buď kontaktovaním Tatra banky alebo svojpomocne cez Internet banking. Postup je veľmi jednoduchý a popísaný priamo v aplikácii.

tb

Čítačka je rovnako bezpečná ako jej hárdverový protipól. Prístup je chránený heslom, ktoré si vytvoríte pri prvom spustení. Pri vytváraní je heslo navyše kontrolované bezpečnostným algoritmom a od jeho celkovej zložitosti sa priamo úmerne odvíja doba po ktorej ho budete musieť zmeniť. Používanie aplikácie je intuitívne a klientom banky určite nebude robiť problém.

tb 3

Aplikáciu Čítačka nájdete v obchode Windows Store.

08.08.2016

+