MojWindows

Nové funkcie pre Windows 10 na rok 2017 sú už v príprave a spolu s nimi aj viacero konceptov, ktoré stále hľadajú svoje miesto. Nie je však tajomstvom, že Microsoft plánuje zmeny a novinky s cieľom zlepšiť produktivitu používateľov. Bližšie sa už pohráva s funkciami Working Sets a Office Hub, o ktorých sme si už čosi písali.

Čoraz častejšie sa ale skloňuje služba OneClip. Microsoft na nej má aktívne pracovať a v rámci plánovanej aktualizácie Redstone by sme sa mali dočkať aj jej integrácie do systému Windows 10 a nástrojov Office. Rovnako tak má byť plánované jej nasadenie na širokú škálu ďalších platforiem. Dôraz sa kladie na univerzálnosť.

OneClip ako taký pritom nie je úplnou novinkou a Microsoft s touto službou interne pracuje už minimálne od začiatku roka 2015. Až teraz má však mať predstavu, kde by mohla mať svoje miesto. Napriek tomu, že ide o horúceho kandidáta na novú funkciu pre Windows 10, ktorý sa spomína v interných dokumentoch,  stále ide len o plány vo vývoji. Preto sa môže stať, že dôjde k rôznym zmenám, vrátane toho, že OneClip bude zrušený a upadne do zabudnutia.

OneClip

Projekt OneClip

Informácie o projekte OneClip sa rozšírili v máji 2015, kedy sa na verejnosti objavila funkčná testovacia verzia aplikácií pre platformy Windows, Android a iOS. Krátko po tejto udalosti ale Microsoft rázne zakročil a prístup mimo Microsoftu zamedzil.

OneClip je v podstate služba, ktorá používateľom umožňuje zdieľať obrázky a text z jedného zariadenia a vkladať ich na iné zariadenie, ktoré je pripojené k rovnakému OneClip účtu. Tento koncept pritom funguje naprieč širokou škálou zariadení vrátane počítačov, tabletov a dokonca aj smartfónov.

Aktuálne informácie hovoria, že hoci je projekt už viac ako rok skrytý pred zrakom verejnosti, rozhodne nebol zrušený. Microsoft ho vraj plánuje predstaviť ako funkciu priamo integrovanú vo viacerých svojich produktoch. Spomína sa pritom Windows 10, Windows 10 Mobile a Office.

OneClip 2.0

Vynovený OneClip má byť z veľkej časti totožný s tým, ktorý si už verejnosť mohla predčasne vyskúšať. Líšiť sa bude akurát upraveným rozhraním a viacerými bližšie nešpecifikovanými vylepšeniami. Hlavná myšlienka sa ale zachovala – kopíruj z jedného zariadenia, vkladaj na každom pripojenom. Na projekte pritom podľa dostupných informácií aktuálne pracujú vývojárske tímy zodpovedné za Windows a Office. Je tak v správnych rukách.

OneClip je stavaný do pozície nástroja na zlepšenie produktivity, ktorý bude dopĺňať Windows a Office. No okrem toho, že informácie kopíruje, dokáže ich aj zálohovať a uchovávať na dlhšiu dobu. Ako príklad sa uvádza práca na prezentácii v PowerPointe. Používateľ bude informácie vyhľadávať napríklad na svojom smartfóne počas cesty do práce a nakoľko vhodné veci nemôže v tom momente vložiť priamo do prezentácie, uloží si ich cez smartfón do OneClipu. V práci sadne za počítač a uložené veci ho budú čakať priamo v prehľade OneClipu.

OneClip

Priama integrácia do nástrojov Office zase znamená to, že informácie z OneClipu si používateľ kopíruje priamo v rámci otvoreného dokumentu bez toho, aby musel niečo zložito preklikávať. Celé to má byť doplnené o možnosť vytvárať filtre na základe ktorých sa podstatne uľahči  vyhľadávanie v kopírovaných dátach.

Okrem textu a obrázkov bude možné prenášať napríklad aj webové stránky, maily, telefónne čísla, či lokality. Zatiaľ sa počíta s dostupnosťou OneClipu pre Windows 10, Windows 10 Mobile, Android, iOS a Mac OS. Pokryté tak budú všetky hlavné platformy. Najnovšie sa objavujú aj informácie, že OneClip je len dočasným názvom a Microsoft pri vydaní plánuje meno celej služby zmeniť na Bundle.

Zdroj: WindowsCentral

23.08.2016

+