MojWindows

Služba Xbox Play Anywhere bola predstavená počas hernej konferencie E3 2016 a nakoľko sa blíži termín vydania prvej hry, ktorá ju oficiálne zaháji, prinášame zhrnutie toho, čo vlastne pre hráčov znamená. Prvým exkluzívnym titulom služby bude ReCore s termínom vydania 13. septembra. Hoci myšlienka, na ktorej je služba postavená je veľmi jednoduchá, stále je tu niekoľko vecí, ktoré treba priblížiť.

Čo je to vlastne služba Xbox Play Anywhere?

Ide o službu, ktorá sa zameriava na herné prepojenie konzoly Xbox One a počítačov so systémom Windows 10. Pre hráčov v praxi to znamená, že keď si hru zakúpia cez digitálny obchod Windows Store, bezplatne im bude sprístupnená aj pre ich konzolu a opačne. Týka sa to však exkluzívne operačného systému Windows 10 a konzoly Xbox One. V skratke, na Xboxe hráte hru v konzolovej verzii a na počítači vo verzii pre počítače. V podstate tak ide len o priraďovanie licencií a synchronizáciu herného obsahu medzi týmito platformami.

Budú všetky nové Xbox hry zaradené do Xbox Play Anywhere?

Bohužiaľ pravdepodobne nie. Táto možnosť je síce k dispozícii pre všetkých herných vývojárov, no v konečnom dôsledku je len a len na nich, či ju využijú alebo nie. Podporované budú niektoré nadchádzajúce tituly, pričom ich zoznam sa bude rozširovať s tým, ako sa pridajú noví vývojári. Všetky takéto hry budú v digitálnych obchodoch označované špeciálnym logom a zároveň zverejňované na oficiálnej stránke služby.

Ktoré hry teda budú podporovať Xbox Play Anywhere?

Zoznam oficiálne potvrdených hier, ktoré budú benefitovať zo služby Xbox Play Anywhere, zatiaľ obsahuje nasledujúcich 17 titulov.

Ako teda funguje služba Xbox Play Anywhere?

Keď si kúpite digitálnu hru s podporou služby Xbox Play Anywhere prostredníctvom obchodu Xbox Store alebo Windows Store, dôjde k automatickému priradeniu licencie pre obidve platformy – Windows 10 PC a Xbox One. Za službu Xbox Play Anywhere sa neplatia žiadne ďalšie poplatky, platíte tak len za samotnú hru, ako doteraz. Potom sa jednoducho prihláste do svojho konta Xbox Live/Microsoft a hry s podporou služby Xbox Play Anywhere si budete môcť stiahnuť, nepotrebujete tak ani žiadnu dodatočnú aplikáciu, ktorá by hry spravovala.

Budú podporované aj fyzické kópie hier alebo je to len výsadou digitálnych licencií?

Xbox Play Anywhere sa týka len hier predávaných cez digitálne obchody Xbox Store a Windows Store, klasické diskové verzie nebudú zahrnuté. Ak si teda kúpite napríklad diskovú verziu Gears of War 4 pre Xbox One, verziu pre Windows 10 zdarma nezískate. Je to spôsobené tým, že licencia hry musí byť previazaná s konkrétnym účtom, čo sa momentálne dá len pri digitálnych licenciách.

Aký výkonný počítač potrebujem pre hranie hier zo služby Xbox Play Anywhere?

Toto samozrejme závisí od konkrétnej hry. Na rozdiel od streamovania hier z Xbox One, čo je možné vo Windows 10, v prípade hier zaradených do Xbox Play Anywhere bude hra skutočne bežať na používateľovom počítači, čo tradične vyžaduje značnú výpočtovú silu. Preto je potrebné overiť si požiadavky každej hry zvlášť. Na Xboxe hráte hru v konzolovej verzii a na počítači vo verzii pre počítače.

Stretnem sa v multiplayeri s ľudmi, ktorí hrajú na Xboxe, ak ja hrám na počítači a opačne?

Opäť to závisí od toho, ako sa k tejto situácii postavia vývojári. Vybrané hry, ako napríklad Halo Wars 2 majú ohlásený crossplatformový multiplayer. Závodná hra Forza Horizon 3 taktiež ponúkne hranie medzi platformami Xbox One a Windows 10 v kooperatívnom režime. Hráči na počítačoch s Windows 10 sa v rovnakej hre stretnú s tými, ktorí hrajú z konzoly Xbox One.

Samozrejme, nie každá hra je na to úplne vhodná, a preto sa vývojári musia rozhodnúť, či sa im to vôbec oplatí alebo nie. Súčasné hranie rovnakej hry na obidvoch platformách z jedného Microsoftu účtu podporované ale nebude.

Musím hry z Xbox Play Anywhere ovládať aj na počítači výhradne ovládačom pre Xbox One?

Vôbec nie. V prípade hrania na konzole Xbox One je tento ovládač momentálne jedinou možnosťou, no v prípade počítačov môžete hru ovládať pomocou klávesnice a myšky. Podpora ovládača pre Xbox One je na počítačoch len bonusom.

Ako je to s ukladaním herného postupu, rozšírení, doplnkov a achievementov?

Medzi platformami sa bude synchronizovať herný postup a obsah vrátane rozšírení, doplnkov, achievementov a podobne.

31.08.2016

+