MojWindows

Windows 10 čoskoro dostane výročnú aktualizáciu, a to na všetkých frontoch. V praxi to znamená, že nie len počítače a smartfóny, ale napríklad aj konzola Xbox One sa v auguste dočká novej vylepšenej verzie operačného systému. Asi najväčším lákadlom pre hráčsku komunitu sú práce na prepojení konzolového sveta s tým počítačovým. Ide o častokrát spomínaný program Xbox Play Anywhere. No okrem toho, Microsoft pripravuje pre Xbox aj ďalšie významné novinky. Jednou z nich je možnosť konečne spúšťať univerzálne Windows 10 aplikácie.

Aktuálne prebieha testovanie nových verzií systému, podobne ako to je v prípade programu Windows Insider pre počítače a smartfóny. V najnovšej takto dostupnej verzii je možné nainštalovať a spustiť niekoľko Windows 10 aplikácii. Medzi prvými lastovičkami sa nachádza Netflix, MSN Weather a Groove Music. S výnimkou prvej menovanej nejde o žiadne veľké lákadlá, no dôležité je to, že konečne vidíme prvé výsledky dlhodobého snaženia a prísľubov. Hoci zatiaľ je dostupných len minimum aplikácií, po vydaní spomínanej aktualizácie by ich počet mal rapídne narastať. Teoreticky by to mohlo motivovať aj nových vývojárov, pre ktorých aplikácie na Xboxe znamenajú rozšírenie dostupnej používateľskej základne.

groove-xbox-store-uwp

Univerzálne aplikácie = známe prostredia a funkcionalita

S ohľadom na to, že ide o univerzálne aplikácie, nájdeme v nich po spustení známe prostredie a funkcionalitu takmer totožnú s tou, ktorú nájdeme na počítačoch. Vývojári po troche snaženia dokážu aplikácie prispôsobiť tak, aby sa plynulo dali používať aj na veľkých televíznych obrazovkách v kombinácii s bezdrôtovým Xbox ovládačom, alebo dokonca senzorom Kinect. Ten síce nepatrí medzi najobľúbenejšie alebo najpraktickejšie spôsoby ovládania, no možnosti tu sú a univerzálne aplikácie sa zdajú byť vhodnou cestou. V konečnom dôsledku je to však hlavne o tom, aký postoj zaujmú vývojári.

Zdroj: Windowscentral

22.07.2016

+