MojWindows

Microsoft pri vytváraní svojho operačného systému Windows 10 myslel aj na bezpečnosť. Okrem rôznych mechanizmov ochrany na úrovni jadra systému, BIOSu a množstva ďalších vecí, ktoré bežného používateľa príliš nezaujímajú, tu nájdeme aj niekoľko vylepšení, ktorých prínos je badateľný na prvý pohľad. Jednou z takých bezpečnostných vychytávok je funkcia Windows Hello. Prístup do systému je pomocou nej možné zabezpečiť okrem klasického hesla, číselného PIN kódu alebo obrázkového hesla aj pomocou biometrie. Samozrejme, zariadenie musí podporovať tento spôsob prihlasovania. V preklade to znamená, že potrebuje byť vybavené čítačkou odtlačkov prstov alebo špeciálnou kamerou pre rozpoznávanie dúhovky a tváre.

Windows 10 za najlepšiu cenu


odtlačkom prsta

V našich končinách sa používanie podobných kamier rozširuje stále veľmi pomaly, preto si ukážeme, ako nastaviť zabezpečenie pomocou čítačky odtlačkov. Jej výskyt je predsa len podstatne častejší. Okrem toho, že je častokrát súčasťou nových notebookov, dá sa za relatívne priateľskú cenu zakúpiť aj v externej podobe do USB portu. Na trhu je dokonca aj klávesnica, ktorá ju má v sebe zabudovanú.

odtlačkom prsta

Ako nastaviť prihlasovanie do svojho účtu odtlačkom prsta

Predtým, ako vám systém umožní používať prihlasovanie pomocou odtlačku prsta, musíte mať nastavené klasické heslo a číselný PIN kód. Ide o akúsi poistku v prípade, že by došlo k poškodeniu čítačky, prípadne zraneniu, ktoré by zabránilo použitiu tohto spôsobu prihlasovania. Pokiaľ uvažujete nad prihlasovaním pomocou odtlačku prsta, tak už pravdepodobne používate aspoň staré dobré heslo a prihlasovanie si chcete uľahčiť. V princípe vám teda naviac pribúda len číselný PIN kód.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Otvoríme si Nastavenie (Win + I), prejdeme do ponuky Kontá a zvolíme Možnosti prihlásenia.

odtlačkom prsta

Podľa potreby si vytvoríme heslo a PIN kód. Keď ich máme vytvorené, klikneme v ponuke Windows Hello pod nápisom Odtlačok prsta na ponuku Vytvoriť.

odtlačkom prsta

Spustí sa sprievodca Nastavenie aplikácie Windows Hello, kde klikneme na možnosť Začať.

odtlačkom prsta

Ďalej postupujeme podľa pokynov sprievodcu. Zvolený prst musíme naskenovať viackrát, aby sa predišlo prípadným problémom pri budúcom prihlasovaní.odtlačkom prsta

Hotovo, teraz sa môžete do systému prihlásiť pomocou vami zvoleného odtlačku. Nemusíte pritom prepínať ponuku dostupných možností. Stačí priložiť prst a systém identifikuje, že sa týmto spôsobom chcete prihlásiť.

Windows 10 za najlepšiu cenu

12.07.2016

+