MojWindows

Spoločnosť HP ešte koncom apríla na kongrese MWC 2016 oficiálne predstavila svoj high-endový smartfón Elite x3. Odvtedy sa do obehu dostalo len minimum informácií. Začiatkom júna boli vydané reklamné spoty a objavili sa správy o tom, že pre tento smartfón má byť vytvorených viacero špeciálnych aplikácií. Plánovaný termín začiatku predaja bol ohlásený na leto 2016, a ako sa nezadržateľne blíži, na povrch sa dostávajú aj nové informácie.

https://www.youtube.com/watch?v=qcJ8p8kx7cc

Zlaté farebné vyhotovenie a dočasne nefunkčná čítačka odtlačkov

Doteraz jediné dostupné farebné vyhotovenie Graphite/Chrome bolo v zverejnenej oficiálnej dokumentácii doplnené o variant Gold. Model v zlatom prevedení však nebude dostupný pre každý trh, kde sa bude Elite x3 oficiálne predávať. Dokumentácia jasne ukazuje aj to, že smartfón bude predsa len vybavený čítačkou odtlačkov prstov. Situácia ohľadom nej bola doteraz zamotaná.

Prvé prezentované prototypy čítačkou nedisponovali, no niektoré pred-produkčné kusy následne áno. Teraz už je našťastie všetko jasné. HP ale uvádza, že čítačka nebude pri začiatku predaja fungovať. Aktivuje ju až aktualizácia vydaná niekedy na jeseň tohto roku. Fungovanie tak podľa všetkého nebude súvisieť so systémovou aktualizáciou Windows 10 Mobile Anniversary Update, ktorá je plánovaná na 2. august.

hp-smarfon-3

Nové logo pre prémiové zariadenia

V dokumentácii je jasne viditeľné aj použitie nového loga spoločnosti HP na zadnej strane smartfónu. Doteraz bol prezentovaný s klasickým logom, no do predaja sa dostane s logom, ktoré je používané na prémiových zariadeniach spoločnosti HP. Uvedené bolo s momentálne najtenším notebookom na svete – HP Spectre 13.

Elite x3 zlozene

Špecifikácie

HP Elite x3 je vybavený 5,96-palcovým AMOLED displejom s rozlíšením 2560×1440 bodov, štvorjadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon 820, 4 GB operačnej pamäte a 64 GB internej pamäte. Jeho predný fotoaparát má rozlíšenie 8 megapixelov a zadný hneď dvojnásobok – 16 megapixelov. Nechýba mu ani slot pre pamäťovú kartu do maximálnej kapacity 2 TB, dvojica stereo reproduktorov, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, USB 3.0 Type-C konektor, či podpora bezdrôtového nabíjania. O napájanie sa stará batéria s kapacitou 4150 mAh. V predaji sa má objaviť aj model v Dual SIM prevedení. O zabezpečenie sa má postarať skener dúhovky v kombinácii so spomínanou čítačkou odtlačkov prstov.

HP Elite x3 1

HP Elite x3 dostupný aj na našom trhu

Záver dokumentácie odhaľuje aj plánovanú dostupnosť pre jednotlivé trhy. Dobrou správou je, že na zozname sa nachádza aj Slovensko alebo susedná Česká republika. Ostáva len dúfať, že nedôjde k žiadnej zmene. To, čo mnohých zaujíma asi najviac, teda predajná cena, bohužiaľ naďalej ostáva zahalené rúškom tajomstva.

Zdroj: Neowin, HP

05.07.2016

+